Alfie intră primul (Alfie Gets in First), de Shirley Hughes | Editura Litera

Alfie intră primul, de Shirley Hughes | Editura Litera

Alfie intră primul (Alfie Gets in First) face parte din seria de cărți Alfie, scrisă de Shirley Hughes. În limba română sunt traduse doar patru cărți.

Shirley Hughes , acum în vârstă de 92 de ani, a scris și ilustrat prima sa carte Alfie în 1981.

Hughes este o povestitoare înzestrată, cu o înțelegere instinctivă a minții preșcolarului. Ilustrațiile cât se poate de amănunțite evocă realitatea familiilor cu copii mici. Mamele arată neîngrijite și obosite trăgând de cărucioare; haine și jucării peste tot împrăștiate prin casă; și multe alte lucruri mărunte care domină viața de familie: plimbări la locul de joacă, răutăți între copii, boacănele și iubirea dintre frați.

Alfie intră primul (Alfie Gets in First), de Shirley Hughes | Editura Litera

În cartea Alfie intră primul, Shirley Hughes a ales o temă foarte des întâlnită în familiile cu copii – trântitul ușilor și cum se închid copiii singuri în casă sau într-o încăpere din casă -, făcând dintr-un lucru extraordinar ceva firesc, obișnuit.

Alfie se grăbește să ajungă acasă, luându-se la întrecere cu mama și cu surioara mai mică, Annie Rose. Bineînțeles, el ajunge primul la ușă iar mama deschide ușa pentru a așeza coșul cu cumpărături în hol și se întoarce după Annie Rose, care a rămas în cărucior.

Alfie se gândește că ar fi nostim să trântească ușa, astfel că el rămâne închis în casă iar mama și surioara afară, cheia aflându-se în coșul de cumpărături. După diverse intervenții ale vecinelor și ale diverselor persoane care sunt dornice să ajute, printre plânsetele surorii mai mici și ale lui Alfie, într-un final se găsește o soluție salvatoare… Important este ca la final de zi, toți să își aducă aminte cu haz de lucrurile petrecute, deși momentele de stres și panică au fost destul de puternice, la un ceai cald cu biscuiți alături de Alfie, care este foarte mândru de soluția lui salvatoare.

Alfie intră primul (Alfie Gets in First), de Shirley Hughes | Editura Litera

Această carte este noua “obsesie literară” a fetei mele (2 ani) după o perioadă în care cerea să-i citim încă de la prima oră a zilei “Asae și sora ei cea mică” (Yoriko Tsusui și Akiko Hayashi, Editura Cartea Copiilor, 2018). Acum o citim pe acesta dimineața, la amiază și seara, printre altele, dar de fiecare dată ne mirăm de ușa trântită de către Alfie și nu uităm să scoatem un BANG! Majoritatea scenelor sunt afară, în fața ușii casei (în stânga), iar în dreapta se află ilustrat Alfie care trece prin diverse emoții, de partea cealaltă a ușii, închis în casă.

Editura: Litera Mică, 2018
Copertă este moale, cu pagini lucioase, prinse fără capse.

Unde o găsiți online? Pe litera.ro, librarie.net, libris.rocarturesti.ro.

Alfie intră primul (Alfie Gets in First), de Shirley Hughes | Editura Litera

Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor
libhumanitas.ro editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Fii primul care lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.