„Adulții sunt doar niște copii care au crescut mari!” – Walt Disney
Universul filmelor Disney prinde viață din nou într-o colecție de cărți ilustrate în care își spun povestea cei mai iubiți eroi ai tuturor timpurilor. „Biblioteca ilustrată Disney” a Editurii Litera îi va fermeca pe copii și pe părinți deopotrivă, oferindu-le bucuria de a redescoperi peste ani o comoară neprețuită.
Însoțește-o pe micuța Alice în Țara Minunilor și fă cunoștință cu personajele fantastice ale uneia dintre cele mai frumoase povești clasice Disney – Iepurele Alb, Pisica de Cheshire, Pălărierul Nebun și Regina de Cupă.
Era o zi minunată de primăvară, iar Alice, cocoțată într-un copac din grădină, ascultă povestioare plictisitoare de istorie citite de către sora sa, Anne. Cărțile cu ilustrații sunt preferatele sale, bineînțeles, precum și coronița de margarete pe care o împletește pentru pisicuța sa, Dinah.
În timp ce-și imagina o lume minunată cu flori care cântă și iepurași cu case minuscule, prin fața sa a trecut un iepure alb foarte grăbit care mormăia fără încetare că este în întârziere. Curioasă din fire, Alice pornește pe urmele iepurelui și ajunge într-un tărâm cu totul deosebit în care tot ce și-a imaginat împreună cu Dinah pare o lume fără sens.
“Năucită de o asemena primire, Alice nu apucă să-i spună iepurelui ca ea nu este Mary Ann, ba mai mult, se apucă să caute mănușile, așa cum i se ceruse. În timp ce căuta, Alice dădu peste o prăjiturică pe care scria “Mănâncă-mă!”. Pofticioasă de fel, gustă doar puțin… Atât îi trebui; imediat începu să crească și se făcu atât de mare, încât nu mai avu loc în casă.”
ISTORICUL FILMULUI DISNEY
În 1945, la scurt timp după încheierea războiului, Disney a reînviat încă o dată Alice în Țara Minunilor și i-a atribuit autorului britanic, Aldous Huxley, rescrierea scenariului. Cu toate acestea Walt Disney a simțit că versiunea lui Huxley era prea mult pentru o adaptare literară a cărții lui Lewis Carroll.
Artista Mary Blair a prezentat unele desene de concept pentru Alice în Țara Minunilor. Picturile lui Blair s-au îndepărtat de ilustrațiile schițate de către John Tenneil prin abordarea unei atitudini moderniste, folosind culori îndrăznețe și ireale parcă pe alocuri.
Lui Walt Disney i-au plăcut aceste desene concepute de Blair și astfel scenariul a fost rescris din nou, concentrându-se mai mult pe comedie, muzică, și pe partea capricioasă întâlnită în cartea lui Lewis Carroll.
POVESTEA LUI LEWIS CAROLL VS FILMUL DISNEY
Multe scene din cartea lui Lewis Caroll au fost introduse sau scoase în repetate rânduri în diversele ciorne ale scriptului. Totuși, Walt Disney a insistat ca scenele filmului să nu devieze foarte mult de la povestea cărții pentru că umorul constă, în fapt, în modul în care Caroll a scris această poveste.
Făcând o comparație cu povestea originală, putem să observăm cu ușurință unele diferențe între cartea lui Lewis și adaptarea Disney:
Atunci când Alice cade în gaura iepurelui, în povestea originală, nu se menționează faptul că rochița ei se comportă asemeni unei parașute.
În momentul în care Alice vrea să treacă prin ușa mică, mânerul acesteia nu vorbește și nici nu o sfătuiește să bea din poțiunea de pe masă.
Iepurele Alb nu participă la petrecerea stranie a ceaiului împreună cu Pălărierul Nebun și Iepurele de Martie, în povestea lui Lewis.
Cartea, Biblioteca ilustrată Disney: Alice în Țara Minunilor – Editie de colectie, o puteți cumpăra de pe litera.ro, libris.ro.
Detalii carte: Data apariției: iunie 2016 | Tip copertă: Cartonată | Format: 230 x 280 | Nr. pagini: 72 | ISBN: 978-606-33-0725-6
Pingback: Lista cărților preferate pentru copii – Book Style
Pingback: Regatul de gheață. Biblioteca ilustrată Disney. Editura Litera – Book Style