Anotimpul albinelor, de Lindsay Eagar - Editura Arthur

Anotimpul albinelor, de Lindsay Eagar. A fost odată ca niciodată, a fost odată un copac…

Anotimpul albinelor, de Lindsay Eagar. A fost odată ca niciodată, a fost odată un copac… Votul meu: 5 din 5

A fost odată ca niciodată, a fost odată un copac în mijlocul deșertului… un copac al vieții care reprezenta cel mai mare dar posibil pentru zeci de oameni care se bucurau, datorită acestuia, de viața tihnită și ferită de moarte, bineînțeles cu condiția să rămână în satul lor, fiindu-le teamă ca acest dar să nu se piardă în momentul în care ar pleca din acel loc feeric . Timpul se scurgea pentru aceștia atât de încet, încât reușeau să trăiască într-o viață cât alții în cinci.

Sergio este un om mândru de rădăcinile sale mexicane și statornic, loial locului în care a crescut de mic, iar din dragoste pentru soția sa Rosa este capabil să calce pe inima sa și să sufere în tăcere atunci când aceasta decide să rupă monotonia instalată în sat. Rosa dorește să cunoască lumea largă care se întinde dincolo de sătucul lor din mijlocul deșertului din New Mexico, să-și trăiască viața fără teamă de moarte. Odată cu această decizie a Rosei, lucrurile încep să se schimbe rând pe rând, și nimic nu va mai fi la fel… nici măcar copacul.

Carolina, o fată de clasa a șaptea, își va petrece vacanța de vară alături de părinți și frați la ferma bunicului Sergio, bolnav acum de demență. Poveștile lui despre un copac al vieții și albinele care îl țineau în viață îi fac vacanța mai plăcută, deși traiul în acel loc arid cu pericole la tot pasul nu pare deloc o idee plăcută de vacanță, mai ales pentru un copil. Când în firul poveștilor apar detalii din viața reală a bunicului care se împletesc cu elemente fantastice, Carolina va trebui să decidă ce este posibil și ce nu. Oare despre ce albine vorbește bunicul, când în acel ținut uscat nu s-a mai văzut o albină de aproape un veac?

Și, totuși, parcă un bâzâit se aude uneori…

Anotimpul albinelor, de Lindsay Eagar - Editura Arthur

Anotimpul albinelor mi-a plăcut, nu mult, foarte mult. Romanul este încadrat pe site-ul editurii la grupa de vârstă 10-12 ani, dar eu îl recomand chiar și de la 12 ani în sus. A fost o lectură plăcută, faină, cu elemente reale și fantastice foarte bine împletite. Am zâmbit des, m-am amuzat de diverse situații și dialoguri, mai că am plâns spre final, m-am bucurat alături de Carolina și de Sergio, mi-au displăcut unele personaje din carte, ca mai apoi să le iubesc în egală măsură, am savurat poveștile lui Sergio care încep mereu cu un copac (“A fost odată ca niciodată, a fost odată un copac”) și m-au pus pe gânduri anumite lucruri – anumite mesaje care reies din toată această carte frumos scrisă de Lindsay Eagar.

Relația dintre copii și părinți, precum și cea dintre frați se regăsesc în Anotimpul albinelor. Alte subiecte care stau la baza acestei cărți sunt viața trăită cumpătat cu frică de moarte versus viața trăită din plin fără nicio teamă; moartea ca fapt iminent, pierderea persoanelor dragi, demența în rândul vârstnicilor și, nu în ultimul rând, adolescența.

Anotimpul albinelor face parte din colecția smart blue a editurii Arthur.

Traducerea din engleză aparține Alinei Popescu.

Unde o găsiți în limba română? Pe editura-arthur.ro, libhumanitas.ro, emag.ro, libris.ro, carturesti.ro, librarie.net
Unde o găsiți în limba engleză? Pe libris.robooks-express.ro, carturesti.ro
Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor
libhumanitas.ro editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina Păun

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Acest articol are 1 comentariu
  1. Daniela Barac Răspude

    I really love this book. It’s amazing and magic. I love IT!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.