Spuneam într-un articol anterior, atunci când am scris despre cartea Malala (ediția ilustrată pentru copii, a editurii Cartemma), cât de privilegiați suntem că ne putem bucura de dreptul la o educație gratuită și de faptul că avem posibilitatea de a citi cărți în pace și libertate. Zeci de milioane de copii sunt privați de educație, din cauza sărăciei, a ignoranței și a dictatorilor, iar marea majoritate a acestora sunt fete.
Biblioburro (Waiting for the Biblioburro) este o poveste bazată pe fapte reale, avându-l ca personaj cheie, tocmai pe Luis Soriano, librarul fondator al bibliotecii mobile cu același nume – Biblioburro, care călătorește cu cei doi măgari ai săi peste munți și văi, ducând cărți copiilor în toate satele Columbiei, acolo unde sărăcia îi impiedică pe copii să aibă parte de cărți sau chiar de educație, școala fiind greu accesibilă în acele zone rurale. Totul este realizat cu intenția de a răspândi cultura și educația, îmbogățind mintea și imaginația copiilor. Un copil educat va fi un adult responsabil în viitor, cu inteligență proprie și neinfluențabil de nimeni și nimic, dornic de a crea o lume mult mai bună pentru el și semenii săi.
Personajul principal este Ana, o fetiță care devine atât de entuziasmată de frumusețea cărților și a lumilor creionate între paginile acestora, încât decide să scrie singură o carte în timp ce aşteaptă întoarcerea bibliotecii călătoare – Biblioburro.
Ilustrațiile create de John Parra sunt minunate, aducând cititorii mici și mari pe meleagurile frumoase, rurale ale Americii Latine.
Cartea Biblioburro (Editura Cartemma, 2019) este nemaipomenit de bună ca instrument de învățare, pe lângă altele, despre diversitatea culturală și tradițiile din alte țări. De asemenea poate fi un exercițiu de limbă spaniolă, cu câteva cuvinte de bază, cuvinte care au rămas scrise în limba spaniolă, cu traducerea în nota de subsol. Traducerea în limba română este realizată de către Laura Frunză.
De când am văzut titlul acestei cărți am știut că va fi o carte specială despre importanța educației în rândul copiilor și eforturile depuse de către persoane minunate pentru ca aceștia să aibă acces la ea, fiind înzestrați cu cele mai frumoase intenții și dragoste pentru carte și copii; despre imaginația fără limite a copiilor și multe multe cărți care ajung la sufletul lor.
Mulțumesc editurii Cartemma pentru această carte și pentru titlurile frumoase cu care ne încântă de fiecare dată!
Unde o găsiți online? Pe cartemma.ro.
Puteți consulta o listă de recomandări de cărți de la Editura Cartemma, aici, pe blog.
Fii primul care lasă un comentariu