Candidați premiile ALMA 2018. Ilustratori români pe lista candidaților

Candidații premiilor ALMA 2018. Ilustratori români pe lista candidaților.

Good Literature Gives the Child a Place in the World…
…and the world a place in the child

PREMIUL ALMA

Astrid Lindgren este o scriitoare reprezentativă pentru Suedia. Lucrările sale au fost traduse în mai mult de 90 de limbi. Cu siguranță cunoașteți povestea lui Pipi Șosețica, scrisă de ea. Ea a adus un suflu nou în literatura pentru copii, combinând integritatea artistică cu angajamentul față de drepturile copiilor și tinerilor.

Astrid Lindgren a murit în 2002 la vârsta de 94 de ani, dar povestea ei va trăi pentru totdeauna. Pentru a onora amintirea sa și a promova interesul pentru literatura pentru copii și tineri din întreaga lume, guvernul suedez a fondat, în numele său, un premiu internațional, Premiul Memorial Astrid Lindgren.

Premiul Memorial Astrid Lindgren este acordat în fiecare an, fiind unul dintre cele mai mari premii internaționale pentru literatura de copii și tineri din lume. Totalul premiului indică faptul că cititul în rândul copiilor și al adolescenților este extrem de importantă. Premiul este, de asemenea, destinat să inspire orice persoană implicată în literatura pentru copii.

Premiul este acordat autorilor, ilustratorilor, povestitorilor orali și promotorilor de lectură. Premiul poate fi acordat unuia sau mai multor laureați, indiferent de limbă sau naționalitate.

CANDIDAȚI PE LISTA PREMIILOR ALMA

Pentru premiile ALMA 2018 au fost nominalizați 235 de candidați din 60 de țări în data de 12 octombrie 2017 la Frankfurt Book Fair.

Pe lista candidaților din România se află cele trei ilustratoare:

Stela Damaschin-Popa – Ilustrații Sofia Păpădia și Regele cel înțelept

Stela Damaschin-Popa, Ilustrator Sofia Păpădia, Regele cel înțelept

Veronica Neacșu – Ilustrații Povești din calendar

 

Povesti din calendar, Ilustrator Veronica Neacsu

Irina Dobrescu – Ilustrații Lupul jucător de poker și Cel mai mare Gulliver

Irina Dobrescu, Ilustrator Lupul jucator de poker, Cel mai mare Gulliver

Printre candidații din UK se află autorul Neil Gaiman, ilustratorul Chris Riddell, autorul Michael Morpungo, autoarea/ilustratoarea Sally Gardner și autorul Patrick Ness.

Pe lista candidaților USA se află autorul/ilustratorul Eric Carle și Ursula Le Guin.

Update: Câștigătorii vor fi anunțați în data de 27 martie 2018. Ceremonia de acordare a premiilor va avea loc în data de 28 mai 2018 în Stockholm Concert Hall.

Update II: Câștigătoarea Premiului ALMA 2018 este autoarea de origine americană,Jacqueline Woodson.

Sursa: www.alma.se

Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor carturesti.ro%20
editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina Păun

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Fii primul care lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.