Carte de căutare: A dispărut tortul!, de Thé Tjong-Khing – Editura Frontiera

Carte de căutare: A dispărut tortul!, de Thé Tjong-Khing – Editura Frontiera

Cărțile de căutare reprezintă un nivel superior față de primele cărți ale bebelușilor, în care elementele vizuale sunt înșirate pe pagină ca într-un muzeu – obiecte vestimentare, animale. Acestea conțin elemente pe pagină care încep să dezvolte relații între ele, iar relațiile înseamnă acțiune. Copilul nu doar numește ceea ce vede, ci trece la un nivel mai complex de limbaj, folosind propoziții sau fraze.

Toate acestea pregătesc copilul pentru deprinderea abilităților narative – sau, pe scurt, a capacității de a povesti. Ele încurajează observația atentă  și invită copilul să creeze mici povești verbale – o adevărată provocare pentru el, dar una care începe să îi aducă mari satisfacții. Mai multe detalii despre beneficiile cărților de căutare pentru copii puteți găsi într-un articol frumos scris pe site-ul Editurii Frontiera.

Carte de căutare: A dispărut tortul!, de Thé Tjong-Khing – Editura Frontiera

Din 2004, Thé Tjong-Khing este autorul unei serii de cărți fără cuvinte, cărți de căutare pentru copii, cu o familie de câini cofetari. Cărțile sunt de natură educativă și îi încurajează pe tinerii cititori să caute indicii în toate paginile bogat ilustrate.

Seria include astfel de cărți precum “A dispărut tortul!” (2004), “Picnic cu tort” (2005) și “Aniversare cu tort” (2010). Cea mai recentă carte este “Artă cu tort” (2015) care introduce tinerilor săi cititori artiști clasici precum Van Gogh, Mondriaan și Picasso.

Carte de căutare: A dispărut tortul!, de Thé Tjong-Khing – Editura Frontiera

Prima carte din serie, “A dispărut tortul!”, a apărut în România la Editura Frontiera. Din primele pagini și eu și soțul am rămas captivați de această carte de căutare.

Amândoi încercam să căutăm cât mai multe personaje, să le descoperim aventura pe parcursul cărții: câinii cofetari care pornesc în căutarea tortului, șobolanii pofticioși și răutăcioși care îl fură și se fac nevăzuți, mama rață care se plimbă pe râu cu boboceii ei frumoși, cameleonul îndrăgostit care încearcă să fie romantic pentru iubita sa, care îl așteaptă numaidecât, copilașul care aleargă după balon fără să se asigure că e în siguranță, berze si maimuțe năzdrăvane, toate desenate cu mult farmec și expresivitate în această carte de căutare pentru copii plină de acțiune și comic de situație.

Carte de căutare: A dispărut tortul!, de Thé Tjong-Khing – Editura Frontiera

Într-un final, am descoperit ce se întâmplă cu fiecare personaj în parte, cum ajung să-și intersecteze drumul cu restul personajelor, și da…bobocelul de rață rătăcit ajunge cu bine lângă mămica sa – pfiu!

După parcurgerea cărții am decis că aceasta este și va fi o carte potrivită pentru fetița noastră, care momentan are doar 8 luni de zile, dar ne va fi utilă la momentul potrivit când vom începe astfel de activități cu ea. Avem deja în bibliotecă Hoinari prin anotimpuri, iar cartea de căutare A dispărut tortul! merită locul, cu prisosință, lângă cărțile de activități pentru copii pe care le avem.

Carte de căutare: A dispărut tortul!, de Thé Tjong-Khing – Editura Frontiera

O paralelă între seria “Hoinari prin anotimpuri” și seria “A dispărut tortul!”

Făcând o paralelă între seria “Hoinari prin anotimpuri” și seria creată de Thé Tjong-Khing, de la Editura Frontiera, pot spune că stilul de creație este total diferit.

Personajele lui Thé Tjong-Khing sunt mult mai expresive. Acestea transmit bucuria, liniștea, frica, fericirea, groaza, îngâmfarea, furia, inocența – sentimente despre care putem să discutăm cu copiii noștri pe baza acestei cărți. Personajele din Hoinari sunt poate prea plane, aceeași expresie se regăsește în mare parte pe fețele tuturor personajelor.

Paginile Hoinarilor sunt extrem de încărcate de detalii. Cele din A dispărut tortul! sunt mai aerisite, culorile nu sunt stridente iar personajele și detaliile pot fi găsite cu ușurință. De aici poate rezulta și faptul că A dispărut tortul! se parcurge intr-un timp relativ rapid, pe când la Hoinari, copiii pot sta zile întregi să caute detaliile cărților.

Acțiunea cărții lui Thé Tjong-Khing este mai intensă, cu suspans și iz detectivistic, iar noi ca “cititori” suntem antrenați într-un ritm alert, alături de personajele sale.

Carte de căutare: A dispărut tortul!, de Thé Tjong-Khing – Editura Frontiera

Încurajarea observației atente și dezvoltarea limbajului

Câteva idei de activități sau subiecte de discuție pe care le puteți realiza/dezvolta împreună cu copiii voștri pe baza acestei cărți:

  • să numărăm animale și păsări
  • să găsim culorile obiectelor și detaliilor din carte: ce culoare au bluza unui personaj, pălăria, boboceii de rață etc.;
  • ce sentiment exprimă un anumit personaj: bucurie, furie, timiditate, încântare, dragoste, teamă;
  • cine a furat tortul și de ce nu este bine să furăm;
  • ce animal reprezintă fiecare personaj în parte;
  • să enumerăm obiecte găsite în carte: balon, plasă, pălărie, jucărie, tort, etc.;
  • ce acțiuni întreprind personajele: câinele greblează, rățusca intră în apă, broasca țestoasă se plimbă, cameleonul culege flori, broscuțele se joacă fotbal;
  • să localizăm personajele: unde este… iepurașul care plânge, porcușorul care are un balon în mână, vulpea, puiul de rață rătăcit, maimuțica roșie, tortul, o mănușă, papuci de casă, mingea, șarpele, dinozaurul;
  • ce credem că se întâmplă cu personajele pe parcurs -aici intervine intuiția, imaginația

Calitatea cărții este excelentă, atât ca și conținut cât și ca print.

Mai multe detalii despre carte puteți găsi pe site-ul Editurii Frontiera, căreia îi mulțumesc pentru acest exemplar.

Găsiți cartea și pe site-urile libris.ro, carturesti.ro
Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor Carti romana engleza Harry Potter, carte ilustrata Harry Potter, editie de colectie, cadou Harry Potter carturesti.ro%20
carturesti.ro%20

Articol scris de Mădălina Păun

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Acest articol are 1 comentariu
  1. Pingback: Concurs: Câștigă 3 cărți pentru copii – Book Style

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.