Ca de fiecare dată, în această perioadă ne pregătim lista de cărți pentru copii, cu tema iernii și a Crăciunului. Noutățile editoriale din acest an (problematic, mai ales pentru piața de carte din România) încep să apară la diverse edituri. Pentru început s-au reeditat cărți de iarnă și Crăciun din anii anteriori, ca mai apoi să răsară asemenea ghioceilor în pătura de zăpadă câteva titluri mai însemnate de cărți pentru copii cu temele menționate.
Lista aceasta va fi updatată constant, totul în funcție de anunțurile editurilor din România.
1. Spiridușul Mură și mierla din miezul nopții – Feridun Oral – Editura DPH
“Spiridușul Mură și mierla din miezul iernii – o carte despre grija față de ceilalți”, una dintre cele mai frumoase povești despre prietenie și solidaritate, a câștigat premiul II la concursul UNESCO Noma în Japonia.
Această poveste este despre bunătate, compasiune, ocrotirea naturii și bineînțeles, despre cum orice sfârșit poate însemna un nou început.
2. Cum a învățat Șoricilă valoarea prieteniei – Feridun Oral – Editura DPH
Trezindu-se înfrigurat într-o dimineață de iarna, micul șoricel își propune să adune crenguțe pentru foc. Însă nu după mult timp își dă seama că are nevoie de ajutor. Prietenii săi din pădure nu ezită nicio clipă să îi ofere sprijinul de care are nevoie, nici măcar ursul trezit din hibernare.
Dar ceva neașteptat se întâmplă în pădurea înzăpezită, care îi bagă în mare încurcătură pe Șoricilă, Iepurina, vulpoiul durduliu și ursul cel mare.
3. Crăciunul cu Poștașul vesel – carte cu scrisori – Janet & Allan Ahlberg
Deschideți această carte, scoateți scrisorile și descoperiți ce personaje preferate iși scriu și imaginați-vă împreună poveștile cele mai iubite. Copiilor le va plăcea să exploreze detaliile ilustrate și să vadă ce se ascunde în toate plicurile.
Aflați ce reprezintă puzzle-ul Humpty-Dumpty și cine i-a trimis Scufiței Roșii un joc de societate de Crăciun. Preșcolarii se vor bucura de textul rimat și de personajele familiare, iar copiii mai mari pot începe să citească singuri povestea și scrisorile.
Am scris despre ea, aici, unde găsiți și imagini din interior.
4. Sărbătoarea Crăciunului – Carte cu ferestre – Editura Casa
Această carte a colecției De Ce (4-9 ani) despre sărbătoarea Crăciunului a dat startul încă din luna august. Acum i-a venit momentul să fie apreciată de către copii și părinți. Micii cititori vor afla printre altele ce anume se sărbătorește de Crăciun, ce înseamnă advent și de ce primesc copiii cadouri – totul într-un mod distractiv, jucăuș, cu ajutorul ferestrelor care se deschid pentru multe alte ilustrații și informații de cultură generală.
5. Surpriză de Crăciun pentru Findus – Sven Nordqvist – PandoraM
Zăpada s-a așternut peste ferma lui Pettson, iar Crăciunul se apropie văzând cu ochii. Findus, motanul vorbareț, îi mărturisește lui Pettson cât de încântat este de venirea lui Moș Crăciun, care aduce daruri.
„Vai de mine! Cum să-i spun că e posibil ca Moș Crăciun să nu treacă și pe la pisici?” se gândește Pettson.
Așa că îi vine ideea să construiască o mașinărie în formă de Moș Crăciun ca să nu îl dezamăgească pe Findus. Ce-ar putea merge aiurea? Aproape totul…
De această dată, cartea Pettson și Findus are coperta cartonată.
6. Povestea Sfântului Nicolae, de Quentin Greban – Editura Nomina
Veţi auzi şi citi multe poveşti despre Sfântul Nicolae, însă aceasta, dragi copii, este cea adevărată! Este povestea a trei frăţiori jucăuşi, care s-au aventurat, departe de casă, tocmai la casa unui măcelar răutăcios. Cum au reuşit copiii să scape din ghearele măcelarului şi ce legătură are Sfântul Nicolae cu toate acestea, puteţi afla şi voi, dacă citiţi povestea!
7. Isadora Moon aduce magia iernii, de Harriet Muncaster – Editura Curtea Veche
Vârstă recomandată: 6-10 ani.Un concept care aduce împreună două lumi într-un singur personaj: Isadora Moon e pe jumătate vampiriță, pe jumătate zână. Cele două jumătăți nu se împacă întotdeauna foarte bine, astfel încât fetița e pusă în fața unor decizii dificile.
8. Pete Motanul salvează Crăciunul, de James Dean – Editura Nemi
Uneori, nici chiar Moș Crăciun nu scapă de răceală, așadar Pete Motanul e prezent și salvează din nou situația! Când Moș Crăciun e înconjurat de ceaiuri și termometre, Pete se oferă bucuros să îi ia locul și să aducă bucuria în casele și în inimile copiilor.
Pentru că de Crăciun, cu toții dăm tot ce avem mai bun.
9. Ursulețul morocănos, de Annie Caldirac și Quentin Greban – Editura Nomina
Din taraba negustorului de jucării rănite, acest ursuleț a ajuns în brațele unui băieţel care-l iubea. Dar ursulețul era mereu indispus, răutăcios şi arţăgos…un morocănos! Într-o bună zi, însă, a poposit tocmai acasă la Moş Crăciun. Oare cum a reuşit Moşul să facă din el un ursuleţ fericit? Iarna aceasta, hai să aflăm cum putem preface supărarea în zâmbet doar cu puțină iubire!
10. Cadoul de Crăciun al iepurașului, de Timothy Knapman, Rebecca Harry – Editura Nemi
Iepurașul de Zăpadă iubește să-și petreacă timpul alături de prietenii săi. Dar când e prea frig pentru joacă, Iepurașul de Zăpadă rămâne de unul singur. Ce va face acum?
Dar, cu puțin noroc, Iepurașul pregătește cadouri confortabile pentru prietenii săi și învață că prietenia e cel mai prețios dar dintre toate.
O poveste de iarnă plină de generozitate și de prietenie, care va fi cadoul perfect de Crăciun.
11. Dorința de Crăciun a iepurașului, de Timothy Knapman, Rebecca Harry – Editura Nemi
Tot ce își dorește Iepurașul de Crăciun este un prieten. Dar în drum spre Moș Crăciun, se întâlnește cu multe alte animăluțe care au nevoie de ajutorul său.
Doar când Moșul îl aduce acasă în sania lui își dă seama că dorința i s-a împlinit de la sine.
O poveste de Crăciun despre puterea bunătății, care va deveni cartea preferată a întregii familii.
12. Crăciunul fermecat al vulpiței, de Timothy Knapman, Rebecca Harry – Editura Nemi
Vulpea e ocupată cu joaca cât e vara de lungă, apoi, când vine iarna, îi e frig, foame și se trezește singură. Dacă și-ar fi ascultat prietenii…
Oare Crăciunul poate îndrepta lucrurile?
O poveste despre prietenie, de împărtășit în serile lungi de iarnă.
13. Noaptea în care l-am întâlnit pe Moș Crăciun, de Ben Miller – Editura Pandora M
Jackson știe totul despre renii zburători, elfi și atelierul secret de la Polul Nord, știe despre magia care îl ajută pe Moș Crăciun să ducă daruri peste tot în lume într-o singură noapte; un lucru însă nu știe… cum a ajuns Moș Crăciun să fie Moș Crăciun?
Lucrurile se schimbă când, într-o noapte de Ajun, Jackson îl cunoaște pe Moș Crăciun și îi ascultă incredibila poveste.
Așa începe aventura: într-un peisaj magic de iarnă, unde Torvil, un elf răutăcios, este pe cale să descopere adevărata menire a Crăciunului. Poate că nu e chiar povestea pe care o aștepta Jackson, dar, cum spune Moș Crăciun, nu există poveste perfectă.
14. Spărgătorul de nuci, de An Leysen
Este seara de Crăciun, iar Clara și fratele ei, Fritz, sunt nerăbdători! În fiecare an, unchiul Drosselmeier le aduce niște cadouri cu totul deosebite.
15. Prințesa și Crăciunul, de Carryl Hart – Editura Gama
Prințesei Eliza îi place să meșterească jucării și să născocească tot felul de mașinării, dar regina îi cere să lase uneltele deoparte și să înceapă să-și facă prieteni adevărați. În apropiere, în atelierul lui Moș Crăciun, spiridușii sunt cuprinși de neliniște. Moșul nu se simte bine și îndată e Noaptea de Ajun! Va reuși, oare, Eliza să-și folosească talentul de inventatoare ca să salveze situația și să-și facă noi prieteni?
Cartea face parte din seria Poveștile prințesei, cinci cărți scrise de Caryl Hart și ilustrate de Sarah Warburton. Inspirate de poveștile clasice ale copilăriei, autoarele au creat cinci prințese moderne, care trăiesc în ziua de astăzi și se confruntă cu situații tipice pentru orice copil. Fiecare carte are un mesaj puternic educativ și motivațional.
16. Cea mai frumoasă noapte/zi, de Liana Alexandru – Editura Humanitas Junior
O carte frumoasă ca ziua de Crăciun, cu două coperte, două începuturi și două povești care se întâlnesc la mijlocul volumului.
Prima poveste, Cea mai frumoasă noapte, o legendă pentru animalele fabuloase, se petrece chiar în zilele noastre, într-o lume fără zăpadă, în care copiii nu se mai joacă cu bulgări, ci în rețea, iar farmecul sărbătorilor de iarnă a dispărut odată cu multe minuni ale naturii. Din această pricină, Moșul pornește prin lume în căutarea unui convoi de animale fabuloase care să ia parte la un spectacol magic și să salveze Crăciunul.
A doua poveste, Cea mai frumoasă zi, o legendă pentru Merry Christmas, se petrece ajunul celei mai frumoase sărbători, când Moșul descoperă o fetiță care nu se poate bucura de daruri pentru că nu o are alături pe mama, plecată departe, în altă țară.
Bonus, la finalul acestei liste – Pettson și Findus. Calendarul Familiei 2021
Calendarul familiei cu minunatele ilustrații ale lui Sven Nordqvist și idei de a celebra nu doar sărbătorile tradiționale românești ci și zile haioase precum: Ziua Înghețatei, Ziua Fericirii, Ziua Familiei sau pe cea a Uitucilor, Ziua Clătitelor sau a Îmbrățișării și multe altele este surpriza editurii Pandora M pentru toți cei care îndrăgesc seria Pettson și Findus.
Fii primul care lasă un comentariu