Anul acesta, 2022, avem parte de multe surprize literare. Iarna aceasta este tare bogată când vine vorba de cărți frumoase pentru copii.
Am făcut o listă cu cele mai frumoase cărți pentru copii potrivite pentru acest sezon al iernii, cu noutățile editoriale.
Ne bucurăm de două noi titluri ale scriitoarei Astrid Lindgren, cu ilustrațiile lui Ilon Wikland cu care suntem obișnuiți de la alte cărți publicate la Editura Cartea Copiilor – pe mine mă bine dispune să privesc ilustrațiile lui Ilon Wikland, atât de frumoase și de calde!
Cartea “Spărgătorul de nuci”, muzicală, cu cheiță – o frumusețe de carte! de la Editura Katartis.
Apoi, ta-dam! Două cărți superb ilustrate de Jim LaMarche – de când doream să le văd editate în limba română! de la Editura Signatura si Cartea Copiilor.
O surpriză plăcută sunt și editările de la Editura Paralela 45, Editura Casa, Editura Ars Libri, Editura Portocala Albastră (cartea Promoroacă, de Michelle Houts) și Editura RAO cu a sa carte Robin, Gusă-Roșie (Robin Robin, animație Netflix) cu ilustrațiile create de Briony May Smith (ne place atât de mult cum ilustrează, încât am reușit să pun în biblioteca copiilor aproape toate cărțile ilustrate de ea).
Printre titlurile expuse în această listă vom mai decoperi ilustrații create de Will Hillenbrand, Geneviève Godbout, Brandon Dorman, David Litchfield, Jana Walczyk, Linde Faas, Maren Tjelta Thu, Hans Normann Dahl, Jantti Riikka și lista continuă.
Eu sunt foarte entuziasmată de editările din această perioadă a iernii. Voi?
Urmăriți lista. O voi actualiza periodic.
1. Spărgătorul de nuci, versuri de Lily McArdle, ilustrată de Bodil Jane – cutie muzicală, Editura Katartis
Cartea interactivă este ilustrată într-o manieră festivă de premiata ilustratoare Bodil Jane. Împreună cu detaliile perfect încadrate în tabloul narațiunii, versurile ușor de parcurs reușesc să dea viață unei lumi spectaculoase. Astfel, cu fiecare filă, povestea redă spiritul magic al iernii și bucură suflete mici și mari deopotrivă.
Cartea Spărgătorul de Nuci este însoțită de un mecanism cu cheiță ce funcționează asemenea unei cutiuțe muzicale.
Ediție în limba română a cărții Nutcracker a editurii Magic Cat Publishing.
2. Micul brad, de Margaret Wise Brown
ilustrații de Jim LaMarche – Editura Cartea Copiilor
Undeva, la marginea pădurii, trăiește un brăduț. Acolo s-a întâmplat să încolțească, nu cu mult timp în urmă, dintr-o sămânță purtată de vânt. Își dorește mult să nu mai fie singur. Dar nu are cum să ajungă în pădure, alături de ceilalți brazi verzi, înalți și puternici. Oare e posibilă o minune?
Undeva, într-o casă, la marginea pădurii, trăiește un băiețel. Acolo s-a întâmplat să se nască, nu cu mult timp în urmă. Îi place să privească pădurea și să asculte brazii vuind când bate vântul. Își dorește mult să vadă de aproape măcar un copac. Dar are un picior bolnav și nu poate să meargă. Oare e posibilă o minune?
3. Gușă-Roșie Robin, de Dan Ojari și Mikey Please și ilustrații de Briony May Smith – Editura Rao
O poveste caldă și amuzantă, plină de acțiune, despre a învăța să fii tu însuți și despre importanța iubirii și a familiei asupra tuturor lucrurilor. Este, de asemenea, o poveste plină de umor, cu teme de diversitate, comunitate, incluziune și acceptare – perfectă pentru sezonul festiv al Crăciunului și nu numai.
Pe platforma Netflix puteți urmări și filmul animat împreună cu cei mici, dublat în limba română (titlul în limba engleză este “Robin Robin”).
4. Crăciun în satul Hărmălaia, de Astrid Lindgren și ilustrații de Ilon Wikland – Editura Cartea Copiilor
Satul Hărmălaia este foarte mic, însă are o mulțime de copii. Pentru ei, Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoare și participă din tot sufletul la pregătiri. Fac turtă dulce (inimioare, steluțe și mai ales purceluși), cară lemne de foc cu sania (asta e cam plictisitor) și aduc brazi din pădure pentru a fi împodobiți. Sunt nerăbdători în Ajun (cine ar fi zis?) când trebuie să vină Moșul cu cadouri, și plini de veselie în ziua de Crăciun, când cântă, dansează, mănâncă bunătăți și se joacă în zăpadă până seara.
5. Lotta și Crăciunul cu peripeții, de Astrid Lindgren și ilustrații de Ilon Wikland – Editura Cartea Copiilor
Lotta e mare, a împlinit de mult timp cinci ani și e convinsă că, dacă a învățat să fluiere, de acum e în stare să facă orice. Pentru frații ei mai mari, Jonas și Mia-Maria, asta e greu de crezut. Poate Lotta să facă slalom ca ei care, de când a început vacanța de iarnă, schiază pe pârtia mare? Încă nu, dar o să învețe ea.
Însă orice altceva, Lotta poate. Cine îi duce o pâine caldă tușei Berg, care e bolnavă, și apoi îi udă florile, îi spală vasele și îi mătură prin casă? Cine salvează un purceluș vechi de pluș pe care-l cheamă Ursuleț (de ce, întrebați-o pe Lotta) pe cale să se piardă? Cine-l învinge pe monstrul cu ochi bulbucați din tomberon?
Și mai ales, cine găsește un brad de Crăciun când nu mai există niciunul în tot orașul? Lotta chiar poate orice și va face de neuitat acest Crăciun cu peripeții.
6. Vine iarna, de Tony Johnston și ilustrații de Jim LaMarche – Editura Signatura
Un fascinant jurnal de observație al naturii, zugrăvit în tonurile calde și armonice ale toamnei.
Prin plasarea acțiunii în mijlocul naturii, dar și prin demersul pe care și-l propune, cartea „Vine iarna”, scrisă de Tony Johnston și ilustrată de Jim LaMarche, devine un jurnal despre natură, ilustrat în tonurile calde și armonice ale toamnei. Și mai mult decât atât, o perspectivă despre interacțiunea viețuitoarelor din mediul înconjurător care poate fi transpusă ca lecție și în plan uman!
7. Alva și Moș Crăciun, de Maren Tjelta Thu – Editura Casa
Crăciunul se apropie cu pași repezi. Alva și familia ei sunt ocupați cu pregătirile pentru sărbătoare. La fel și Moș Crăciun. Alva și Moș Crăciun este o povestire caldă, memorabilă, despre tot ceea ce are de oferit perioada adventului.
Despre cartea Alva și Moș Crăciun găsiți detalii pe blog, aici.
8. Povestea Crăciunului, de Lackfi János și ilustrații de Horváth Ildi – Editura Casa
Lackfi János ne reamintește povestea Crăciunului, cea a nașterii lui Isus, așa cum o știm, presărând-o cu elemente noi în stilul său jucăuș, care-i încântâ atât pe cei mici, cât și pe cei mari.
“Când într-o familie se naște un bebeluș, atunci toată lumea se învârte în jurul lui, toți doresc să îl vadă, să îl legene, să îl distreze. Cu alte cuvine, cel mai mic dintre toți, devine dintr-o dată cel mai important. Tocmai acest lucru ne impresionează cel mai tare la sărbătoarea Crăciunului, faptul că o ființă mititică culcată într-o iesle ajunge noul împărat al lumii.” – Lackfi János
9. Tâmplarul Andersen și Moș Crăciun, de Alf Prøysen și ilustrații de Hans Normann Dahl – Editura Cartea Copiilor
Tâmplarul Andersen e un om cumsecade și prevăzător. În magazia de lemne și-a pregătit din timp costumul de Moș Crăciun și sacul cu daruri. Acum, în Ajun, trebuie doar să se strecoare afară din casă, să se costumeze, să ia sania încărcată și să bată la ușa propriei locuințe în chip de Moș Crăciun abia sosit de prin nămeți.
Dar seara aceasta de Ajun e geroasă și în curte s-a făcut un ghețuș ca sticla. Nu-i de mirare că bietul tâmplar alunecă și o ia la vale cu sanie cu tot până ajunge în drum. Unde cine trece tocmai atunci, tot într-o sanie, tot încărcat cu daruri și îmbrăcat la fel de frumos? Chiar Moșul cel adevărat.
Se ciocnesc cele două sănii? Inevitabil. Se rostogolesc Moș Crăciun și tâmplarul Andersen prin zăpadă, cât sunt ei de mari? Oho, cât colo! Dar e Ajunul și o astfel de întâmplare poate că este un bun prilej pentru a se naște o prietenie frumoasă.
10. Magazinul cu jucării magice de Crăciun, de David Litchfield – Editura Univers Enciclopedic Junior
Nicky Claus lucrează cu cei trei unchi ai săi la Magazinul de jucării al fraților Claus. Unchiul Hans face jucăriile, unchiul Louis le verifică, iar unchiul Levi adaugă magia! Căci fiecare jucărie făcută în magazinul lor are o scânteie anume, care o ajută să găsească copilul căruia i se potrivește perfect.
Într-o zi, tânărul Nicky observă o fetiță cu fața lipită de vitrina magazinului. Când micuța dispare, el o urmărește și află că ea trăiește pe stradă, împreună cu o mulțime de alți copii, dintre care niciunul nu a avut vreodată o jucărie. În noaptea aceea, Nicky promite că fiecare copil va primi jucăria visurilor lui și astfel ia naștere o legendă.
Această poveste magică a autorului-ilustrator David Litchfield, ale cărui cărți sunt extrem de apreciate, este o adevărată celebrare a bunătății, a generozității și a adevăratului spirit al Crăciunului.
11. Un brad de Crăciun pentru măcăleandru, de Antonie Schneider și ilustrații de Jana Walczyk – Univers Enciclopedic Junior
Ursulețul și prietenii lui se pregătesc să întâmpine Crăciunul, cu bunătăți și un brad de Crăciun împodobit. Măcăleandrul, care se uită pe fereastră și vede tot ce fac aceștia, și-ar dori și el un pom de Crăciun. Toată pădurea este scăldată într-o lumină aurie când Steaua Crăciunului răsare chiar deasupra unui brad crescut strâmb, încărcat cu zăpadă strălucitoare.
12. Undeva în zăpadă, de Linde Faas – Univers Enciclopedic Junior
Aproape a venit Crăciunul. Peste tot în oraș este sărbătoare și veselie. Dar nu și în casa Sofiei, unde tatăl ei este mult prea ocupat cu treburile lui. În mijlocul unei furtuni de zăpadă, apare, ca prin magie, un elan care o duce pe fetiță în pădure. Acolo se află un brad mititel și foarte singur.
Văzându-l, Sofiei îi vine o idee minunată…
13. 24 Decembrie, de Droiun Arthur și Geneviève Després – Editura Paralela 45
În mijlocul întinselor câmpii înghețate, bătute de crivăț, a ieșit la plimbare Fanny, o iepurică polară plină de voie bună.
Ea se întâlnește cu renul Montmartre, care îi face o propunere: să sărbătorească împreună Crăciunul, cum a auzit că fac oamenii. Cu ajutorul prietenilor ei își vor da toată silința să întâmpine Crăciunul așa cum se cuvine.
Când prietenia te ajută să învingi greutățile, surprizele încep să apară…
14. Crăciunul Micului Camion Albastru, de Alice Schertle și ilustrații de Jill McElmury – Editura Paralela 45
Este una dintre cele mai frumoase cărți pentru copii, cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani. Mă bucur că a fost reeditată în acest an. Puteți citi ce am scris despre câteva cărți ale seriei Micul Camion Albastru, aici.
Tiiit-tiiit! Cea mai frumoasă perioadă a anului a sosit!
Micul Camion Albastru își face prietenii fericiți, ducându-le brazi luați din târgul de Crăciun al domnului Broscoi.
Îi ajutați și voi sa numere brazii? Nu uitați să păstrați unul și pentru Micul Camion Albastru!
15. Când Moșul era mititel, de Linda Bailey și ilustrații de Godbout Geneviève – Editura Paralela 45
Plină de clipe de umor tandru, această carte în imagini îi lasă pe copii să spună povestea, în felul lor unic și fermecător.
Cand moșul era mititel, din clipa în care i-au auzit vocea pentru prima dată, părinții lui Moș Crăciun au știut că băiețelul lor este special.
„O povestioară tandră, amuzantă, inundată de iubire.“ – The Horn Book
„O interpretare ingenioasă a mitului lui Moş Crăciun, care face din Moș un personaj cu propriile gânduri şi motivaţii.“ – Publishers Weekly
16. Renii și povestea de Crăciun, de Will Hillenbrand – Editura Paralela 45
Crăciunul a sosit! Moșul este pregătit de plecare, dar ia renii de unde nu-s! Dasher se ia la întrecere, Donner doarme și Cupid fredonează. Ce-i de făcut?
“Un omagiu luminos, plin de voie bună, adus de sărbători tradiției și importanței poveștilor” – Publishers Weekly
“Moș Crăciun și renii săi, adorabil de expresivi, dezvăluie o inocență copilărească” – The Washington Post
17. Povestea Omului de Zăpadă, de Will Hillenbrand – Editura Paralela 45
Într-o zi de iarnă, în pădure se petrece o magie: un joben misterios aduce la viață un om de zăpadă. Ce bucurie pe animale! Acum are cine să le citească povești. Dar când vine seara și Omul de Zăpadă merge la culcare, un iepuraș poznaș iese din joben și fură cartea de povești. Începe o adevărată urmărire, încheiată cu o mare surpriză!
18. Omul de zăpadă magic, de Katherine Tegen și ilustrații de Brandon Dorman – Editura Paralela 45
Într-o zi, George se uita plictisit pe fereastraă. Dar când vede nămeții albi, se îmbracă repede cu haine groase și iese în grădină. Începe să facă bulgări, pe care îi rostogolește prin zăpadă. Din mingile mari își face un om de zăpadă. Dar se întâmplă un lucru magic! Cât o să dureze distracția fermecată a lui George cu noul său prieten?
19. Mon Străciun, de Giles Andreae și Nikki Dyson – Paralela 45
Titlul în limba engleză este Monster Christmas.
Când Moș Crăciun are nevoie de o pauză, un tânăr și ambițios monstru îi sare într-ajutor. Nu ar fi decât o problemă: toți se tem de el!
Oare va convinge Mon Străciun lumea să privească dincolo de aparențe, pentru a vedea blândețea din inima sa?
O poveste de Crăciun neprețuită.
20. Primul Crăciun al lui Șorichiț, de Jantti Riikka – Ed. Paralela 45
Titlul face parte din seria Șorichiț.
Sorichiț așteaptă cu nerăbdare Crăciunul pe care îl va sărbători cu mami-chiț, buni-chițul și buni-chița. Dar până atunci, sunt o mulțime de treburi de făcut, iar cea mai importantă e alegerea bradului.
21. Iarna lui Șorichiț, de Jantti Riikka – Ed. Paralela 45
A venit iarna, iar Sorichiț e fericit să se joace în zăpadă. Bucuria lui e însă întreruptă de lecții de pian și întrebări, precum: de ce alți șoricei au telefon mobil și figurine?
Din fericire, mami-chiț găsește metode să-l înveselească.
22. Cuvintele zăpezii, de Valentina Maselli și ilustrații de Chiara Nasi – Editura Univers
Locuitorii satului vorbesc încontinuu și, pentru că fiecare dintre ei vrea să-și facă auzită propria voce, toți strigă mai tare decât ceilalți. Încetul cu încetul deprinderea de a folosi cuvinte bune și blânde se pierde. Cei care suferă cel mai mult din cauza acestei situații sunt copiii, mereu în căutarea cuvintelor deja dispărute.
Întregul ținut pare să înghețe, cuvintele să dispară. În dimineața următoare nimeni nu are curajul să tulbure acea liniște perfectă, până când cuvinte ce păreau uitate sunt rostite încă o dată, într-un nou început strălucitor.
23. În căutarea iernii, de Maria Paniagua – Editura Univers
Sonia aşteaptă cu nerăbdare sosirea iernii, care nu pare să vină. Mirată, protagonista acestei poveşti va pleca în căutarea ei. Va reuşi Sonia să o găsească? Va reuşi să aducă iarna înapoi?
O poveste care ne face să reflectăm asupra responsabilităţii noastre în ceea ce priveşte schimbările climatice.
24. Un neașteptat Crăciun în pădure, de Annette Amrhein și Sabine Straub – Editura DPH
Ursul n-a sărbătorit niciodată Crăciunul. Însă anul acesta s-a hotărât să nu mai hiberneze în timpul marii sărbători.
Va invita la el toate animalele din pădure! Plin de zel, începe pregătirile: scrie invitații, confecționează stele din paie și sculptează figurine din lemn pentru bradul de Crăciun. Nici măcar nu observă că animalele se tem de el. Iar când vine seara de Crăciun, se trezește că este singur la masa festivă… Oare chiar nu va veni niciun oaspete?
25. Miko și aventura din noaptea de Crăciun, de Andreea Iatagan și Diana Tivu – Editura Pandora M
Rudolf, renul cu nas strălucitor al Moșului, răcește chiar înainte de sărbători, iar Crăciunul e în mare pericol. Rudolf era cel care avea grijă de spiriduși și de cadouri, îi ținea împreună pe ceilalți reni zburători, pregătea sania și îi lumina Moșului drumul până la copii. Miko, vulpița polară friguroasă, îl primește pe Rudolf în casa ei și îl îngrijește. Dar tot ea va trebui să salveze și Crăciunul. Oare va reuși?
26. Onno & Ontje. Prietenii sunt cel mai frumos dar, de Thomas Springer și Alexandra Langenbeck – Editura Pandora M
O poveste savuroasă despre ce înseamnă Crăciunul: bucuria unei sărbători petrecute împreună cu prietenii!
Iuhuu, curând vine Crăciunul, cu brad, cadouri și cu toți prietenii noștri!
Vidra Ontje abia așteaptă! Doar bătrânului pescar Onno i se pare că se iscă prea mult tărăboi: „Foci, crabi și pescăruși sub brad? Nici nu vreau s-aud!” Apoi, pe neașteptate, o furtună de zăpadă uriașă acoperă marea și soția lui Onno, Olga, rămâne cu toate cumpărăturile de Crăciun în Wadden. Ce se va alege oare de sărbătoarea mult așteptată de Ontje?
27. Marele atlas al Crăciunului. Cele mai vesele, mai savuroase și mai neobișnuite tradiții din toată lumea, de Alex Palmer și ilustrații de Neil Stevens – Editura Niculescu
O carte potrivită atât pentru copii de peste 10 ani, cât și pentru adulți. Carte ideală pentru un cadou de Crăciun.
Dacă te afli printre cei care citesc această carte înseamnă că ceva ce are legătură cu sărbătoarea Crăciunului îți place în mod deosebit. Poate că este vorba despre un colind, o prăjitură specială făcută de bunica în Ajunul Crăciunului sau pur și simplu despre mirosul îmbietor din case, din magazine și de pe străzi. Sigur există o tradiție de Crăciun care te încântă şi te emoţionează profund.
În lucrarea de faţă vei descoperi o mulțime de obiceiuri încântătoare care au loc de această sărbătoare peste tot în lume. De la decorațiuni și diverse jocuri la mese bogate și daruri speciale, din paginile MARELUI ATLAS AL CRĂCIUNULUI vei afla despre tradițiile minunate, dar și ieșite din comun ale fiecărei țări.
28. Bradul de Crăciun, de Julia Donaldson și ilustrații de Victoria Sandoy – Editura Litera
În adâncul pădurii înzăpezite se înalță un brăduț cu un destin special: când va crește, va fi un minunat pom de Crăciun! Pentru asta călătorește pe mare și pe uscat și ajunge să strălucească în centrul unui mare oraș, în pragul sărbătorilor de iarnă.
O poveste ilustrată perfectă pentru sărbătoarea Crăciunului, în stilul inconfundabil al Juliei Donaldson, autoarea lui Zog și una dintre cele mai iubite scriitoare de cărți pentru copii din lume.
29. O portocală de Crăciun, de Patricia Polacco – Editura Frontiera
Povestea ne duce în familia Stowell și ne împrietenește cu Frankie, mezinul familiei. Frankie mai are opt frați. Pentru ei, fiecare Crăciun este cu totul și cu totul special, pentru că tatăl lor le aduce de departe, cu trăsura, nouă portocale. Câte una pentru fiecare copil.
Dar iarna aceasta e grea, trenurile și trăsurile nu fac față zăpezilor, și cei nouă copii riscă să rămână nu doar fără mult așteptatele portocale, ci și fără tata de Crăciun.
Povestea se petrece în timpul Marii Recesiuni din America și leagă în mod minunat trăirea sărbătorii de bucuria de a dărui.
30. Tot ce nu știai despre Moș Crăciun, de Bianca Partenie și ilustrații de Karda Zenko – Editura Univers
Micuțul Timothy a meșterit o capcana și l-a prins pe Moș Crăciun! Cum se strecoară Moș Crăciun pe nevăzute și pe neauzite în casele oamenilor? Cum de zboară sania trasă de reni prin aer? Și…Multe, multe întrebări are micuțul Timothy! Spre mirarea lui, capcana pe care a meșterit-o chiar funcționează și Moș Crăciun e prins! Poate că acum chiar va primi răspuns la întrebările lui!
31. Băiatul și balena. Iarna, de Benji Davies – Editura Vlad și Cartea cu Genius
O poveste uimitoare despre curaj și prietenie. Face parte din seria “Băiatul și Balena”.
32. Aventurile lui Paddington: Prima ninsoare – Editura Vlad și Cartea cu Genius
Carte bazată pe episodul “Paddington’s First Snow”. Seria animată este bazată pe romanele cu Paddington scrise și ilustrate de Michael Bond
33. Caută și găsește – Iarna, de Susanne Gernhäuser și Barbara Jelenkovich – Editura Casa
Când afară se răcește, iar zăpada albă și pufoasă acoperă totul în jur, peisajul se schimbă și sunt multe lucruri noi de descoperit. Copiii se joacă, fac oameni de zăpadă sau merg la săniuş. O carte cu imagini de căutare pentru cea mai frumoasă perioadă a anului.
34. Povești de citit la Crăciun, cu ilustrații de James Newman Gray – Editura Girasol
Bucurați-vă de un Crăciun magic cu această colecție atemporală de povești de sărbători.
Fiecare dintre cele patru basme clasice emană spiritul Crăciunului – vor deveni o lectură plină de bucurie pentru întreaga familie.
Aceste povești vă vor oferi aventuri magice de neuitat, momente confortabile în așteptarea miracolului de Crăciun și lecții valoroase despre bucuria de a dărui și adevăratul sens al Crăciunului.
Cartea cuprinde: „O colindă de Crăciun”, „Nașterea lui Isus”, „Noaptea de dinainte de Crăciun”, „Spărgătorul de nuci”.
35. Ce-mi place mai mult decât Crăciunul, de Ellie Hattie și ilustrații de Tim Warnes – Editura Litera
Ursulețului îi place FOARTE mult Crăciunul. La fel și Mămiciii Urs, chiar și Tatălui Urs. Pentru ei, sărbătoarea Crăciunului e magică. E minunată! Oare poate fi ceva pe lume care să le placă mai mult?
36. Cu drag, un dar de Crăciun, de Jennifer Coulmann & Cea mai frumoasă carte de Crăciun, de – Editura Bookzone
Cea mai frumoasă carte de Crăciun
Pentru un copil, Crăciunul este cea mai așteptată perioadă din an. Colindele se aud în surdină, turta dulce așteaptă mânuțele nerăbdătoare, iar cărțile cu povești de Crăciun sunt pregătite să-și deschidă paginile magice și să le aducă celor mici bucurie și zâmbete în suflet. Descoperiți împreună cele mai cunoscute povești și basme de Crăciun, ale tuturor timpurilor.
O carte care strânge cele mai apreciate povești și basme de Crăciun!
Crăciunul este perioada dorințelor împlinite, a miracolelor, dar și a celor mai frumoase povești. Povești care reușesc să surprindă spiritul acestei sărbători minunate, purtându-ne printre păduri de brazi înzăpeziți, către tărâmuri magice stăpânite de Crăiasa Zăpezii și un rege care iubește turta dulce mai mult decât orice… Această colecție cu ilustrații ca niște mici capodopere reunește cele mai apreciate povești și basme de Crăciun, pe care le veți adora citindu-le împreună!
Cu drag, un dar de Crăciun
Șoricelul și ursul abia așteaptă Crăciunul, cu mirosurile sale îmbietoare, culorile strălucitoare și cadourile minunate! Anul acesta este special: pentru prima dată, ursul va rămâne treaz. Astfel, cei doi prieteni își pot oferi cadouri chiar în seara de Ajun. Dar ursul duce înapoi în bârlogul său cadoul împachetat cu dragoste de șoricel, în loc să-l deschidă. Oare nu-i place? Șoricelul nu-și dă seama că ursul pur și simplu nu poate desface pachetul micuț cu labele lui mari. Din fericire, celelalte animale din pădure îi sar în ajutor.
37. Crăciunul în Marele Arbore, de Sylvie Misslin și Fabien Ockto Lambert – Editura Ars Libri
Se apropie Crăciunul, iar în Marele Arbore se fac pregătiri la toate etajele! Dar unde s-a dus Veva, mica veveriță? Este oare cu prietena sa, porumbița Zaza? Sau este la iepurele Narcis? Ajută-l pe tata-veveriță să o caute!
O carte frumoasă, integral cartonată cu clapete sub care vei descoperi toate surprizele din Marele Arbore! Potrivită pentru 1 an plus.
38. Marea carte a Crăciunului. Citim. Meșterim. Petrecem timp împreună, de Judith Allert – Editura Ars Libri
Marea carte a Crăciunului – o carte interactivă de citit cu voce tare în zilele de iarnă.
Știi cum sărbătoresc animalele din junglă Crăciunul?
Și ce se întâmplă când Moș Crăciun are nevoie de o pauză?
Răspunsurile se găsesc în 20 de povești despre cea mai frumoasă perioadă a anului.
Idei practice și rețete, care scurtează așteptarea Crăciunului și asigură multă distracție.
39. Micul Magazin cu Animale. Un miracol de Crăciun, de Andrea Schutze
Roman pentru copii, potrivit pentru 7 ani plus.
O minunată carte de Crăciun – o poveste cu animale.
Neobservate de oameni, într-un colț al unui vechi magazin, trăiesc niște animale abandonate. Dar casa urmează să fie demolată, așa că animalele au nevoie urgentă de ajutorul Maschei, care are 9 ani. Mascha are o idee salvatoare: locul secret de refugiu să devină un mic magazin pentru animale. Ar trebui să fie deschis chiar la timp pentru Crăciun însă până atunci vor fi multe obstacole de înlăturat. Își vor găsi animalele căsuțe până la urmă?
40. Promoroacă, de Michelle Houts – Editura Portocala Albastră
Un roman frumos pentru copii potrivit pentru 8 ani plus. Are la bază elemente folclorice daneze.
Titlul în limba engleză: WinterFrost.
Un Crăciun danez care ar fi trebuit să fie ca oricare altul pentru Bettina Larsen, o fetiță de doisprezece ani, se transformă într-unul ieșit din comun atunci când, din cauza unor evenimente neprevăzute, părinții ei trebuie să plece de acasă pentru câteva zile și să-i lase în grijă casa, animalele de la fermă și pe sora mai mică, bebe Pia. Cu tot zorul plecării, în seara de Ajun familia uită să mai ducă în grajd tradiționalul castron de orez cu lapte pentru nisse – un fel de spiriduș despre care se spune că ar avea grijă de familie și de animalele din gospodărie. În afară de Bunicul, nimeni nu mai crede în existența acestor făpturi, așa că, până la urmă, ce se poate întâmpla dacă s-a trecut cu vederea acest obicei? Numai că un anumit nisse, mai tânăr și neastâmpărat de fel, pune foarte mult preț pe porția lui de orez cu lapte. Prin urmare, atunci când bebe Pia dispare după somnul de la prânz, Bettina se vede nevoită să facă tot ce-I stă în putere să o readucă acasă pe surioara ei și să îndrepte lucrurile – chiar dacă asta înseamnă să pășească în necunoscut, direct în fermecătoarea lume a micuților nisse.
41. Lista lui Moș Crăciun. Vor salva Crăciunul la timp?, de Kieran Crowley, cu ilustrații de James Lancett – Editura Ars Libri
Roman pentru copii. Potrivit pentru 8 ani plus. Ilustrațiile din interior nu sunt color.
Oare ce-ai face dacă Moș Crăciun ți-ar pune numele pe lista celor care nu sunt cuminți? Iată o aventură de Crăciun ca nicio alta, cu un elf numit Zăngănici, o cursă pentru salvarea Crăciunului și o mulțime de mâncare pentru pisici.
Când Aisling și Joe intră în conflict cu noua babysitter, ea îi scrie lui Moș Crăciun pentru a-i trece pe lista celor care nu sunt cuminți. Deciși să nu-și piardă cadourile, ei urmează niște sfaturi proaste și fură lista Moșului. Dar copiii se răzgândesc și intră într-o cursă contra cronometru pentru a i-o înapoia.
42. O dorinţă de Crăciun & Dorința ursulețului polar, de Lori Evert – Editura Curtea Veche
O dorinţă de Crăciun – O poveste nordică clasică, ilustrată cu fotografii încântătoare, despre cum dorințele care se nasc în inimi nobile și curajoase… chiar se împlinesc!
Dorința ursulețului polar – Aventurile Anjei continuă într-o nouă poveste nordică clasică, ilustrată cu fotografii încântătoare, despre puterea curajului și a prieteniei.
Lori Evert este stilistă vestimentară şi scenografă. Îi plac cărţile, natura şi faptul că este mama micuţei Anja. A fost atât de inspirată de frumuseţea şi magia unei imagini a copilei alături de un ren, încât a început să se gândească imediat la o poveste pornind de la motivul care i-a adus pe cei doi împreună. Aşa a început O dorinţă de Crăciun, un proiect de familie care durează de ani buni deja.
43. Tu nu dormi, Isidor? de Frédéric Stehr – Editura RP Editor
Iarna, toți urșii hibernează. Toți? Nu! Isidor nu are somn. O întrebare îi trece prin minte: toate animalele dorm? Pentru a afla, își părăsește peștera și pleacă la drum. Pe poteca înzăpezită, îl întâlnește pe Bursuc gata să-și împartă supa și să-l însoțească mai departe, apoi cei doi se întâlnesc cu Iepure și alte animale care nu dorm. Într-un final, Isidor nu va fi atât de singur pe cât se aștepta, iar iarna nu pare a fi plictisitoare deloc!
44. Cartea spiridusilor finlandezi, de Mauri Kunnas – Editura Pandora M
Cândva, demult, pe vremea când străbunica bunicului bunicii era copilă, în casele finlandeze trăiau niște spirite ocrotitoare numite spiriduși. Când oamenii aveau grijă de ei, spiridușii le aduceau noroc și belșug în gospodărie. Vreţi să știţi mai multe despre aceste fiinţe micuţe și fascinante? Veţi afla din această carte!
După mulţi ani de cercetări, Mauri Kunnas vă povestește despre stilul de viaţă ciudat și numele bizare ale spiridușilor. O carte captivantă, plină cu ilustraţii și aventuri amuzante, despre spiridușii finlandezi.
45. Crăciunul de pomină a lui Mog, de Judith Kerr – Editura Pandora M
Mog și familia Thomas așteaptă cu nerăbdare Crăciunul. Dar când Mog se trezește, necazurile nu întârzie să apară!
Va reuși oare pisica năzdrăvană să salveze situaţia?
Încă de când cititorii au făcut cunoștinţă cu Mog, în Mog, pisica uitucă, ea a devenit pisica preferată a tuturor și aventurile ei continuă să-i încânte pe copiii din lumea întreagă.
46. Sărbătorile trăiesc acasă, de Viorica Covalschi și Aliona Bereghici – Editura Prut
Sărbătorile trăiesc acasă este o carte inspirată din tradiții, legende și datini românești.
Axată la modul structural pe cele patru anotimpuri, lucrarea reprezintă, de fapt, o antologie a sărbătorilor noastre incluzând: Paștele, Crăciunul, Dochia, Drăgaicele, Paparudele, Dragobetele, etc. Textele în proză vin să aducă o notă didactică și informativă, divulgând semnificația fiecărei sărbători în parte, iar gama vastă de poezii, amplifică frumos cele mai delicate “pofte sărbătorești”.
Acesta este un proiect- sărbătoare, menit să bucure copiii de toate vârstele și părinții lor.
47. Ceaikovski și povestea unui spărgător de nuci, de Cristina Sârbu, Ana Sârbu și Ana Maria Lemnaru – Editura Grafoart
Sol vă va spune povestea lui Piotr Ilici Ceaikovski, un compozitor rus, îndrăgostit de basme și de balete. Suntem siguri că îl veţi asculta cu cea mai mare plăcere.
Adresate copiilor de toate vârstele, colecţia „Clasic e fantastic“ conţine povestiri despre copilăriile marilor compozitori, despre bucuriile și tristeţile lor, despre munca de zi cu zi în faţa instrumentului, începând de la vârste foarte mici, despre călătoriile prin întreaga Europă, și mai ales despre felul în care toţi au învăţat să scrie muzică și să se bucure de ea.
Povestea spune că doi șoricei, Sică și Rică, au trăit, de-a lungul timpului, în vioara lui Vivaldi, în orga lui Bach, în biblioteca lui Mozart, în clavecinul lui Beethoven, în pianul lui Chopin, în cămăruţa lui Wagner, în grădina din faţa casei lui Enescu…
48. Unicornii magici. Târgul de iarnă, de Zanna Davidson și Nuno Alexandre Vieira – Editura Univers Enciclopedic Junior
Aceasta este cartea cu numărul 5 din seria “Unicornii magici”, un mini roman potrivit pentru 7 ani +.
Iarna a sosit pe Insula Unicornilor, iar Zoe abia așteaptă să viziteze Târgul de Iarnă cu prietena ei cea mai bună, Astra, unicornul magic.
Dar când încep să cadă fulgi de zăpadă blestemați, unicornii se transformă în statui de gheață. Cine ar putea fi în spatele acestui plan malefic? Și vor putea Zoe și Astra să-i oprească?
Unicornii magici este titlul unei serii de poveşti frumos ilustrate şi cu un text accesibil, care îi vor purta pe micii cititori pe un tărâm fermecat unde vor trăi o aventură după alta.
49. Azore. Acasă de Crăciun, de Ulrike Fischer și Barbara Korthues – Editura Unicart
Este ajunul Crăciunului! Mirosul de fursecuri plutește pe străzi, caruselul strălucitor din Piața de Crăciun se învârte și toată lumea așteaptă cu nerăbdare să petreacă sărbătorile în tihna casei. Doamna Pricop a găsit câte o casă confortabilă pentru câinii de la adăpostul pentru animale – dar nu și pentru bietul Azorel.
Când ea încuie ușa și îl lasă din greșeală afară pe cățeluș, el rămâne singur în frig. Merge cu greu prin viscol și ajunge la o fermă. Cine știe? Poate că la bunica Jeni și animalele ei drăgălașe va trăi și el o minune de Crăciun?
O poveste emoționantă de Crăciun despre solidaritate, prietenie și despre un cățeluș de la adăpostul pentru animale, care își caută o casă.
Pentru toți iubitorii de animale de peste 3 ani!
Ilustrațiile sunt color, create de Barbara Korthues.
Traducere din limba germana este realizată de Marilena Iovu.
Fii primul care lasă un comentariu