Cel mai frumos Crăciun, de Michael Engler și Martina Matos - Univers Enciclopedic Junior

Cel mai frumos Crăciun, de Michael Engler și Martina Matos

Mai erau doar câteva zile până la Crăciun, când familia Şoricescu a primit o scrisoare ciudată, cu timbre străine şi cu multe ştampile. Scrisoarea era de la mătuşa Iozefina, care cu mulţi ani în urmă emigrase în America unde ajunsese o artistă celebră. Acum dorea să-şi viziteze familia de Crăciun. Dar cum putea să o mulţumească familia ei, care era atât de săracă?

Ilustrațiile Martinei Matos, pe care o cunoaștem datorită cărților cu Micul Păianjen Firicel, sunt foarte frumoase.

Mi-au plăcut îndârjirea cu care copiii familiei Șoricescu încearcă să pună la cale o petrecere, deși nu au la dispoziție mai nimic, curajul și bucuria cu care fac acest lucru. Inocența lor este fără margini, iar satisfacția că au reușit ce și-au propus este și mai mare.

Cel mai frumos Crăciun, de Michael Engler și Martina Matos - Univers Enciclopedic Junior

Legat de acțiunea poveștii, Michael Engler ne ține într-un ritm alert, în care curiozitatea noastră crește pe măsură ce șoriceii merg de la un magazin la altul să vadă ce pot primi pentru petrecere, iar noi ne întrebăm – ce se va întâmpla până la urmă?

Pe lângă descrierea cărții, ilustrațiile m-au convins să o cumpăr fără nicio ezitare, însă ceva m-a întristat după prima lecturare. Povestea are o tentă tristă, încât mi-e greu să cred finalul, iar acest lucru se întâmplă, posibil, datorită superficialității celor cu care personajele principale intră în contact pe parcursul poveștii, iar apoi sărbătoresc toți, împreună.

Cel mai frumos Crăciun, de Michael Engler și Martina Matos - Univers Enciclopedic Junior

Personal, mi se pare că această poveste este mai mult decât una pentru copii, despre o familie săracă de șoricei, familie care ajunge printr-o întâmplare să aibă parte de o petrecere de Crăciun.

Cel mai frumos Crăciun, de Michael Engler și Martina Matos - Univers Enciclopedic Junior

Situații, acțiuni și tipologii de personaje din lumea adulților se regăsesc din plin în această carte:

– Este menționat faptul că tata nu a mai făcut curățenie în casă până în acel moment în care toți se pregătesc de sosirea mătușii.
– Absolut toți vânzătorii știu de situația grea a familiei de șoricei și spun clar și răspicat că nu vor putea cumpăra nimic din magazinele lor, însă în momentul în care aud de numele mătușii, care este o vedetă cunoscută, toți se dau darnici și așteaptă să fie menționați la sosirea acesteia în oraș. Dăruiesc, însă nu de dragul copiilor.– Când mătușa nu-și face prezența în port, familia Șoricescu este privită cu neîncredere asemenea unor mincinoși.
– Familia Șoricescu îi invită pe orășeni să participe la petrecerea de Crăciun și le dă să citească scrisoarea, pentru a le îndepărta orice suspiciune.
– Toți uită de mătușa Iozefina, deși pentru aceasta s-a organizat petrecerea, ba chiar datorită ei și a “celebrității” ei s-au strâns decorațiunile și merindele.

Astfel că, ajung să petreacă alături de personaje false, superficiale și totuși finalul spune că au avut parte de cel mai frumos Crăciun, pentru că sărăcia îi împinge pe părinți să-și mulțumească totuși copiii indiferent de mentalitatea pe care o au, mai ales atunci când îi văd pe copii cât de bucuroși sunt că au parte în sfârșit de ceva, poate superficial pentru mulți, un brad de Crăciun și mâncare destulă pe masă.

Cel mai frumos Crăciun, de Michael Engler și Martina Matos - Univers Enciclopedic Junior

Calitatea cărții este foarte bună, așa cum suntem obișnuiți de editura Univers Enciclopedic Junior, iar ilustrațiile sunt minunate.

Coperta este cartonată, paginile sunt lucioase, iar printul per total este unul foarte bun.

O puteți cumpăra de pe librarie.net
Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor
libhumanitas.ro editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina Păun

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Acest articol are 1 comentariu
  1. Pingback: 25 de cărți de Crăciun pentru copii. Noi apariții editoriale – iarnă 2018 – Book Style

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.