Cine a descoperit America?, de Iosif Brodski și Igor Oleinikov - Editura Frontiera

Cine a descoperit America?, de Iosif Brodski și Igor Oleinikov – Editura Frontiera

Cine a descoperit America? Shakespeare? Copernic? Sau poate Bonaparte? Așa se contrazic mai mulți școlari spumoși și confuzi, aruncând în focul discuției numele a treisprezece personaje celebre din istorie.

Semnată de laureatul Nobel Iosif Brodski, cartea este o poezie umoristică de tip quiz, în care cititorii sunt provocați să-și amintească (sau să afle, dacă n-au știut vreodată!) cine a descoperit America. Încurcăturile deliberate, care fac deliciul cititorilor, sunt dezlegate la final și așezate în ordinea corectă.

Galeria de portrete este ilustrată cu eleganță și umor artistic de Igor Oleinikov, unul dintre marii ilustratori ruși contemporani, laureat în 2018 al premiului Hans Christian Andersen pentru ilustrație.

Cine a descoperit America?, de Iosif Brodski și Igor Oleinikov - Editura Frontiera

Cine a descoperit America?, de Iosif Brodski și Igor Oleinikov - Editura Frontiera

Cine a descoperit America?, de Iosif Brodski și Igor Oleinikov - Editura Frontiera

Iosif Brodski (1940-1996) este unul dintre cei mai importanți poeți contemporani. În 1987 a fost distins cu Premiul Nobel pentru literatură, iar în 1991 i s-⁠a acordat titlul de poet laureat al SUA. Poezia „Cine a descoperit America” este un exercițiu ludic de tinerețe și a apărut în 1966.*

Traducerea în limba română a versurilor cărții a fost realizată de către Justina Bandol în colaborare cu Alex M. Călin.

Trebuie să recunosc că am fost oarecum sceptică în ceea ce privește traducerea versurilor în limba română, în primul rând pentru că este dificil să traduci poezii ale autorilor străini și în al doilea rând, pentru că avusesem câteva cărți în versuri (sau unele care ar fi trebuit să fie în versuri) pentru copii, cărți ale căror traduceri aparțin Justinei Bandol, iar mie personal nu mi-au trezit interesul după o primă lecturare a textului tradus. Revenind la cartea de față, cei doi traducători au făcut o treabă bună împreună, fiind plăcut surprinsă.

La finalul cărții se găsesc informații de cultură generală pentru fiecare personaj apărut în discuțiile elevilor despre cel care ar fi descoperit America. Tonul este unul relaxat, încărcat de umor.

Unde o găsiți online? Fizic în librăriile care comercializează cărți ale editurii Frontiera și online pe editurafrontiera.ro, libris.ro, carturesti.ro, librarie.net

*descrierea cărții a fost preluată de pe site-ul editurii Frontiera.

Cine a descoperit America?, de Iosif Brodski și Igor Oleinikov - Editura Frontiera

Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor carturesti.ro%20
editura-arthur.ro%20 editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Fii primul care lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.