Fermecătoarea poveste de iarnă a unei fetiţe care pleacă într-o călătorie pentru a salva băiatul pe care-l iubeşte.
Ediția curentă a cărții Crăiasa-Zăpezii de la Editura Arthur este una foarte drăguță și elegantă, având coperta cartonată și supracoperta plastifiată, transparentă și plină de fulgi de zăpadă, asemeni unei ferestre în timpul unei ierni minunate. Este repovestită de către Naomi Lewis și ilustrată foarte frumos de către Christian Birmingham.
Titlul original al acestui basm clasic este “The Snow Queen: A Fairy Tale Told in Seven Stories”.
În prima poveste din cele șapte, un prolog de altfel, aflăm că diavolul a inventat o oglindă, care face ca totul să pară foarte urât. Atunci când aceasta se sparge, mii de fragmente de cioburi sunt suflate pretutindeni în lume, ajungând în ochii și inimile oamenilor.
În a doua poveste, Kay și o fetiță pe nume Gerda sunt cei mai buni prieteni, până când cioburi ale oglinzii malefice ajung în ochii și inima lui Kay.
Urmează partea în care Kay este luat de către Crăiasa-Zăpezii în sania ei și dus departe de familie la castelul său. Dacă ați citit Narnia – Leul, vrăjitoarea și dulapul (minunată și această poveste pe care de asemenea o puteți găsi la această editură, Arthur) o să descoperiți de unde a avut C.S. Lewis inpirația pentru acel moment în care Edward ajunge în sania Vrăjitoarei Albe.
Începând din a treia poveste, Gerda începe căutarea bunului său prieten, având parte de diverse peripeții. Este prinsă pentru un timp în casa unei bătrâne aparent binevoitoare, cu puteri magice și cu o grădină frumoasă, cu care reușește să o distragă. Bătrâna pare a fi imaginea în oglindă a Crăiesei-Zăpezii.
Cea de-a patra poveste continuă cu Gerda, care urmează o cioară în drumul spre palat, în speranța că va da de urma lui Kay însă fără rezultat. Totuși, prințul și prințesa îi oferă cu multă amabilitate mâncare , îmbrăcăminte și o trăsură din aur cu care pornește din nou la drum.
Interiorul trăsurii era căptușit cu felii de tort și vată de zahăr, iar locul de sub scaune era umplut cu fructe și biscuiți cu ghimbir.
În cea de a cincea poveste aflăm cum Gerda este capturată de către o bandă de hoți dar într-un final este ajutată să scape.
Povestea a șasea ne spune cum, cu ajutorul unui ren și a unor persoane binevoitoare care îi dau indicații despre locul unde l-ar putea găsi pe Kay, aceasta își continuă drumul tot mai anevoios.
“Gerda își aminti cât de ciudați și de minunați păreau fulgii de zăpadă atunci când îi privise prin lupă. Cât timp trecuse de atunci! Dar acești fulgi erau cu mult mai mari și mai înspăimântători – erau gărzile de graniță ale Crăiesei-Zăpezii.” – fragment din cartea Crăiasa-Zăpezii, Editura Arthur
În cea de a șaptea poveste și ultima, Gerda găsește palatul Crăiesei-Zăpezii și îl ajută pe Kay să înlăture cioburile care i-au făcut inima asemeni unui sloi de gheață, ajungând să uite de familie și prieteni. Astfel, cei doi prieteni pornesc împreună înspre casă.
O parte foarte frumoasă a acestei cărți este reprezentată de ilustrațiile lui Christian Birmingham, care surprind perfect atmosfera acestei povești celebre scrisă de Hans Christian Andersen. Dacă în majoritatea cărților ilustrate, Crăiasa-Zăpezii tinde să fie înfățișată ca fiind o femeie rea și înfricoșătoare, aici, în această versiune, Christian Birmingham o pictează în cel mai frumos mod: o femeie extrem de frumoasă cu o privire de gheață dar nu neapărat rea.
Naomi Lewis este o personalitate marcantă în lumea cărților pentru copii și o autoritate incontestabilă în domeniul cărților lui Hans Christian Andersen.
Detalii carte:
Publicată: septembrie 2008
Editura: Arthur
Ilustraţii: Christian Birmingham
Repovestire: Naomi Lewis
Traducere: Florentina Roman
Copertă: cartonată
Nr. pagini: 96
ISBN: 978-973-124-202-3
Pingback: 25 de cărți de Crăciun pentru copii. Noi apariții editoriale – iarnă 2018 – Book Style