Unii oameni ar putea să nu înțeleagă importanța lecturii în viața și dezvoltarea bebelușilor. Posibil să fi auzit argumente precum: “e prea mic să înțeleagă ceva”, “las’ că are vreme la școală să tot citească”, “nu mai este vreme și de citit” sau “seara, de-abia aștept să adoarmă, nu mai avem chef să-i citim”.
Este adevărat. Poate nu înțeleg bebelușii ce este o carte sau nu au răbdarea aceea de a sta locului să citim împreună cu ei o poveste mai lungă sau poate chiar și una mai scurtă, însă este un început, o pârghie spre o mare de cuvinte – cuvinte pe care nu le aud dintr-o simplă conversație pe care o purtăm în casă cu aceștia.
Începerea unui obicei de a citi copilului de la o vârstă cât mai fragedă este benefică pentru acesta, iar pas cu pas, lectura va fi una dintre activitățile de zi cu zi. Dar cum procedăm să le captăm atenția firavă și să fie entuziasmați de cărți?
Bebelușii sunt încântați de cărțile interactive, cu imagini și sunete ale animalelor, în special, de cărțile cartonate integral cu paginile de diferite forme, cu jucării de deget incluse, de cele cu ferestre pe care să le deschidă și să găsească ei obiectele și animăluțele ascunse, sau de cele cu diverse mecanisme.
Astfel veți transforma lectura într-o activitate plăcută, văzută ca o joacă de către cei mici. Sunt excluse cărțile fără imagini, lipsite de culoare (și aici nu mă refer la cărțile cu imagini alb-negru, necesare primelor luni din viață). Acestea nu vor reprezenta interes pentru micuți.
Olivia (1 an și jumătate) este încântată de aceste două cărți: Ferma vorbitoare – carte cu sunete și Tractorașul de la fermă – carte puzzle, de la Editura Litera.
Nu vă pot garanta că aceste cărți nu se vor afla pe lista cărților preferate ale copiilor voștri și nu veți auzi iar și iar aceleași sunete sau nu veți avea piese de puzzle împrăștiate pe covor.
Ferma vorbitoare – carte cu sunete
Cartea conține 60 de sunete reale de animale, păsări, insecte, mașinării si obiecte pe care le întâlnim la o fermă.
Are coperta cartonată iar paginile nu sunt cartonate și ele la rândul lor, însă sunt dintr-un material rezistent, lucioase, plastifiate.
Informațiile de cultură generală nu sunt tocmai pentru copiii sub 1 an, așa că ne putem rezuma doar la enumerarea animalelor și la sunetele produse de acestea, în acest caz. Posibil să fie necesară o presiune mai mare pe zonele marcate pentru sunet.
Este împărțită pe categorii precum: La fermă, Păsări de curte, În ogradă, În grădină, Pe pajiște, La lac și Utilaje agricole.
Imaginile sunt foarte frumoase, reale, cu animale, păsări, insecte, mașinării și obiecte întâlnite la sat, la fermă. Grafica este de asemenea foarte reușită.
Tractorașul de la fermă – carte puzzle
Cartea puzzle este cartonată integral, potrivită pentru mânuțele celor mici, cu colțurile rotunjite.
Conține un dialog între o văcuță și restul animalelor de la fermă (oaia, rața, calul, țapul) pe care le invită să o ajute să culeagă mere.
După fiecare pagină cu text (foarte puțin) este o piesă puzzle care va fi scoasă și cu care vom forma un tractoraș cu remorcuță.
Ultima piesă este cea cu țapul. Se pare că merele nu sunt tocmai în siguranță în remorca lui. Oare ce idee năstrușnică are acesta?
Ambele cărți vor fi utile pentru dezvoltarea coordonării ochi-mână, a asocierilor, a primelor cuvinte și a abilității de voorbire.
Fii primul care lasă un comentariu