Dumbrava minunată, de Mihail Sadoveanu - Editura Mihail Sadoveanu ISBN 978-606-93355-2-9

Dumbrava minunată, o lume a poveștilor și personajelor magice, de Mihail Sadoveanu

Dumbrava minunată, o lume a poveștilor și personajelor magice, de Mihail Sadoveanu Votul meu: 4 din 5

– Duduie Lizucă, așa-i că-ți plac sfaturile și poveștile?
– A, da, răspunse copila, învăluită de o căldură plăcută. Spunea mama că fără povești viața omului ar fi tristă și sarbădă.

Cred că toți am auzit cândva de povestea Lizucăi și a lui Patrocle, cățelul credincios și aprig. Fie ați citit povestea, fie ați vizionat filmul. După ce am văzut cărticica în librărie, mi-am amintit cu mare drag de copilărie. Se putea altfel?

Îmi aduc aminte perfect ziua în care, împreună cu unul dintre frații mei, mare amator de filme încă din acea vreme, am văzut filmul, Dumbrava minunată, realizat prin anii ’80. Foarte fain, plin de culoare și farmec.

Dar să revenim la povestea noastră.

Dumbrava minunată, povestea Lizucăi și a lui Patrocle, de Mihail Sadoveanu

Dumbrava minunată este descrierea peripețiilor prin care a trecut Lizuca, o fetiță “năcăjită” cum se descrie chiar ea, și câinele ei Patrocle pe parcursul drumului pe care l-au străbătut de la casa fetiței până la casa bunicilor săi.

După moartea mamei Lizucăi , tatăl ei, domnul Vasilian s-a recăsătorit cu Mia, care nu o agreează deloc pe fetiță. Lizuca fusese crescută de către bunicii din partea mamei, însă după căsătorie tatăl său a luat-o acasă și nu i-a mai dat voie să-i vadă, deoarece mama vitregă spunea că a fost prost crescută de bunici și nu a primit o educație corespunzătoare cu poziția lor socială.

Dumbrava minunată, povestea Lizucăi și a lui Patrocle, de Mihail Sadoveanu

Într-o zi, în timp ce tatăl fetiței era plecat la București, mama vitregă a primit vizita unor prietene, iar Lizuca a intrat în salon și și-a băgat degetul în dulceața de pe masa musafirilor.

A fost certată de Mia Vasilian și apoi bătută foarte rău de servitoare pentru acest gest. Pentru că nu era prima oară când mânca bătaie, iar acest lucru se întâmpla în fiecare zi, Lizuca se hotărăște să plece de acasă și nu oriunde, ci chiar la bunicii ei care locuiesc dincolo de dumbravă.

Dumbrava minunată, de Mihail Sadoveanu - Editura Mihail Sadoveanu ISBN 978-606-93355-2-9

Îl roagă pe Patrocle să o însoțească și … duși au fost. Își umple buzunarul cu cenușă, spre deosebire de Hansel și Gretel, care și-au luat pâine, pe care o presară pe drum.

În drumul lor se întâlnesc cu Sora-Soarelui și Sfânta Miercuri care îi ghidează spre casa bunicilor. În dumbravă au vorbit cu toate păsările până s-a lăsat seara și nemaivăzând drumul au fost nevoiți să caute adăpost într-o scorbură de răchită.

Astfel, în timpul nopții Lizuca și Patrocle descoperă o lume de basm ascunsă de ochii omului de rând, o lume care iese la iveală în acea dumbravă minunată, odată ce lumânările Domnului se aprind pe cer, petrecând până în zori dansând și povestind pe rând basme despre Zâne și Feți-Frumoși.

Rămâne doar de văzut cum ajunge Lizuca la bunici și dacă Mia Vasilian și servitoarea își vor primi răsplata pentru răutatea lor.

Cartea, Dumbrava minunată, o puteți găsi pe libris.ro, librarie.netelefant.rocarturesti.rocartepedia.ro.

Detalii carte: Editura: Mihail Sadoveanu | Nr. pagini: 45 | ISBN: 978-606-93355-2-9 | Copertă: broșată cu file lucioase

Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor carturesti.ro%20
editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina Păun

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Acest articol are 2 Comentarii
  1. Jordan HERFORD Răspude

    Sincere felicitari pentru aceasta superba prezentare a cartii DUMBRAVA MINUNATA de Mihail Sadoveanu!
    Atat prezentarea literara dar si fotografiile sunt de aplaudat!Chapeau!

    Editura MIHAIL SADOVEANU

    http://www.mihailsadoveanu.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.