Hendrik de Mol și Planeta de Aur - K.J. Mecklenfeld | Editura Univers ISBN: 978-606-771-040-3

Lasă-te purtat pe meleagurile Planetei de Pluș alături de Hendrik de Mol

Lasă-te purtat pe meleagurile Planetei de Pluș alături de Hendrik de Mol Votul meu: 5 din 5

“Poartă-te frumos cu jucăriile tale, fiindcă e posibil ca într-o bună zi chiar viața ta să depindă de una dintre ele.” – K.J. Mecklenfeld

Hendrik de Mol și Planeta de aur, apărută la Editura Univers, este povestea unui băiețel care renunță la orice teamă în ceea ce se va numi aventura vieții sale, scrisă de autorul olandez de origine română, K.J. Mecklenfeld.

Visul oricărui copil este acela să fie înconjurat de jucării multe. Ce ați spune de un muzeu plin doar de jucării? Și cum v-ar plăcea să locuiți în acel muzeu?

Hendrik a rămas orfan în grija bunicului său, Martinus, care îl iubește foarte mult și împreună locuiesc într-un muzeu de jucării. Suferind de agorafobie, teama de spațiile largi, de locurile deschise, bunicul îi construiește acestuia un labirint de tunele măiestrit ascunse în spatele pereților muzeului pentru a se putea deplasa fără nici o teamă din camera sa prin tot muzeul.

Prietenii săi cei mai buni sunt Hildegard, vecina sa și Berend, ursul verde de pluș, care îi este camarad în toate luptele, posibile şi imposibile, duse împreună cu Tao, zmeul dragon, în nava Bombus din grădina muzeului.

Totul pare a fi liniștit până într-o bună zi când aceștia primesc vizita unchiului Severin, un om aspru și misterios cu dinți de aur, a cărui prezență nu-i face plăcere lui Hendrik, convins fiind că dacă ar rămâne în grija sa, ar ajunge la orfelinat.

“- Ah, nepotul meu preferat, exclamă rânjind Severin, deschizând brațele ca pentru a-l îmbrățișa, dar Hendrik se feri cu dibăcie, ducându-se direct spre fotoliul bunicului.
– Singurul tău nepot, de altfel, spuse Hendrik sec, iar când bunicul Martinus se uită la el sever pe deasupra ochelarilor cu rame groase, continuă:
– Bună seara.”
– Hendrik de Mol și Planeta de Aur, K.J. Mecklenfeld, pagina 21, Editura Univers

Nimic neobișnuit în această vizită, însă Severin le aduce o jucărie veche de lemn, un Calavera, iar curând în acea noapte, bunicul Martinus, păstrătorul Celui Mai Important Secret din Universul Cunoscut, este răpit, iar Hendrik este transformat într-o jucărie, o cârtiţă de pluș iar Hildegard într-o rãțuşcã.

Mare îi va fi surprinderea lui Hendrik când va afla că aceste jucării ale muzeului prind viață când oamenii nu sunt atenți.

Recenzie carte Hendrik de Mol și Planeta de Aur - K.J. Mecklenfeld | Editura Univers ISBN: 978-606-771-040-3

Rolurile se vor inversa. Berend, ursulețul, va fi cel care va avea grijă de Hendrik, acum transformat într-o jucărie de pluș. Ce e drept, Berend e uneori dur cu Hendrik și posibil să-și piardă răbdarea cu acesta însă toate sunt constructive, ursulețul încercând să-l facă pe băiat să-și depășească orice teamă pentru binele său și al bunicului Martinus pentru că doar în momentele în care suntem puși la încercare de către viață, ne dăm seama cât suntem, de fapt, de puternici.

“- Ține minte, Hendrik: Berend este singurul în care poți să ai sută la sută încredere.
– Berend? întrebă mirat Hendrik. Berend, ursul meu cel verde?
– De ce crezi că ți l-am dat ție?
– Am crezut că e o jucărie obișnuită, șopti Hendrik. De unde să știu că e cine știe ce urs special?
– Nu ți-am spus de atâtea ori să ai grijă de jucăriile tale? zise bunicul obosit.
– Vrei să spui că…stai un pic, zise agitat Hendrik. Visez. Nu? E un vis, nu?
– Nu, nu e nici un vis, primi răspuns de la bunicul.”
– Hendrik de Mol și Planeta de Aur, K.J. Mecklenfeld, pagina 35, Editura Univers

Aventurile lui Hendrik de Mol încep. Acesta va reuși să zboare pe Planeta de Pluș în căutarea bunicului, alături de prietenii săi, Berend și Hildegard, cu ajutorul
lui Tao, care acum pare cel mai mare dragon văzut vreodată.

Împreună cu aceștia veți pătrunde în casa păpușii Wilhelmina, unde veți da de un puzzle de ghicitori cu răspunsuri exact sub nasul vostru. Trebuie doar să parcurgeți atenți cămăruțele casei pentru a afla soluția necesară continuării aventurii.

Probleme o să tot întâlnească dar și prieteni care să-l ajute la fiecare pas în care acțiunea pare să se complice din ce în ce mai mult. Rămâne doar de văzut dacă va reuși să îl elibereze pe bunicul Martinus din mâinile tiranului Calavera și în același timp să păstreze Cel Mai Important Secret din Universul Cunoscut departe de acesta. Vor reuși să ajungă pe Planeta de Aur?

Recenzie carte cu eroi de pluș - Hendrik de Mol și Planeta de Aur - K.J. Mecklenfeld - Editura Univers ISBN: 978-606-771-040-3

“Toți cei pe care îi întâlnești în viață lasă o urmă în tine. Mai mică sau mai mare, depinde de cât de apropiați îți vor fi.”
– Hendrik de Mol și Planeta de Aur, K.J. Mecklenfeld, pagina 212, Editura Univers

În orice poveste frumos creionatã apare si un personaj hazliu. Un astfel de personaj este chiar Peștele-Banană, un personaj drag. Atitudinea sa pozitivă, ironică, băgăcioasă și enervantă, se adaugă restului de ingrediente care pun această poveste frumoasă pe lista de referință a cărților pentru copii din punctul meu de vedere.

“Peștele-Banană îl examină pe deasupra ochelarilor și zise foarte hotărât:
– Ești depresat! Ai nevoie de ajutor psihologic de urgență. Îți pot oferi serviciile mele, zise el privind în sus și punând una din înotătoare pe burtă. Îmi vei fi recunoscător pentru că vei fi vindecat cu ajutorul, “Ta-dam!”, zise cu emfază și întinse înotătoarea către el însuși, Marelui Specialist În Probleme Psihologice Și de Altă Natură. Subsemnatul, adică!”
– Hendrik de Mol și Planeta de Aur, K.J. Mecklenfeld, pagina 97, Editura Univers

Descrierile frumos colorate ale Planetei de Pluș, îmi poartă imaginația spre copilărie, spre liniştea cu care mã jucam frumos pe covorul camerei cu jucăriile atât de prețioase.

Îmi pare bine că mi-am tratat păpușile cu grijă întotdeauna, poate le-am mai făcut câte o injecție, dar asta era înspre binele lor că doar eu eram medicul lor, nu?! Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă păpușelele mele aveau puteri magice asemeni Wilhelminei? Sau au deja?

Recomand tuturor copiilor dar și oamenilor mari cu suflet tânăr și mereu cu gândul la copilărie.

Voi v-ați purtat frumos cu jucăriile?

Unde o găsiți online? Pe libris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, elefant.ro.
Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor carturesti.ro%20
nemira.ro%20 editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Acest articol are 3 Comentarii
  1. K.J. Răspude

    Foarte drăguț ai scris, Mădălina. Mulțumesc pufos!

  2. Pingback: Hendrik de Mol și Planeta de Jad, de K.J. Mecklenfeld. Aventurile pufoșilor continuă în cel de-al doilea volum – Book Style

  3. Pingback: Ulecheatul Loșu, sau cum ajungi captiv într-o lume fantastică, condusă de un iepuraș … puțin cam malefic, de Lissa Evans – Book Style

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.