Împărăția lui Ciuboțel, de Spiridon Vangheli - Editura Doxologia

Împărăția lui Ciuboțel, de Spiridon Vangheli

Cât de mult mi-au mai plăcut “Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă! Nu știu cum se face, dar de poveștile lui îmi aduc aminte ca fiind primele citite în copilărie, pe care le-am reținut cel mai bine. Graiul acela moldovenesc și darul de a povesti, m-au cucerit de-a dreptul.

Mare mi-a fost surprinderea, plăcută bineînțeles, când am început să citesc “Împărăția lui Ciuboțel“, carte scrisă de Spiridon Vangheli, editată de Doxologia Junior.

Viața la țară, graiul moldovenesc de care va spuneam și darul de a povesti câte-n lună și-n stele le-am reîntâlnit în această carte. Textul poate fi pe alocuri mai greu de urmărit din cauza inversiunilor, ca figură de stil, și a vorbelor specifice din Moldova, în cazul în care sunteți din alte zone ale țării.

Împărăția lui Ciuboțel, de Spiridon Vangheli - Editura Doxologia

Ciuboțel este un băiețel cam năzdrăvan, care își pune pe jar părinții de fiecare dată când iese pe ușa casei. Acesta își dorește cu atâta ardoare bunici încât îi construiește din zăpadă. Da, din zăpada aceea multă din curte și de peste gard, adunată în toiul iernii.

Dar asta nu este tot. Oamenii de zăpadă prind viață și grai. Așa apar Moș Dalbu și Mătușa Dalba care veghează zi și noapte de la gardul casei. Două personaje, care îl vor ajuta și îndruma pe Ciuboțel în cele ce vor urma.

Împărăția lui Ciuboțel, de Spiridon Vangheli - Editura Doxologia Carte audio

Citind înainte cartea, Doctorul Aumãdoare, scrisă de Kornei Ciukovski, nu pot să nu asemăn pe alocuri stilul de povestitor al lui Vangheli și cu cel al lui Ciukovski. O să descoperiți asta în momentul în care Moș Dalbu și Mătușa Dalba își fac apariția și au un stil anume de a comunica, exact ca și animalele doctorului Aumădoare.

Împărăția lui Ciuboțel, de Spiridon Vangheli - Editura Doxologia Carte audio

Povestea este încărcată de magie și de inocența pe care o regăsim doar în copilărie. Pitici, magie, bunătate și năzdrăvănii, versuri, cântece și voie bună. Pe toate le întâlnim în Împărăția lui Ciuboțel, povestea băiețelului care are un scop în minte și în suflet: să-și ajute satul, Turturica, în fel și chip. Dacă va reuși, rămâne să descoperiți, citind alături de copii peripețiile sale.

Împărăția lui Ciuboțel, de Spiridon Vangheli - Editura Doxologia Carte audio

Ilustrațiile lui Boris Diodorov completează foarte frumos viața la țară izvorâtă din cuvintele lui Spiridon Vangheli.

Împărăția lui Ciuboțel, de Spiridon Vangheli - Editura Doxologia Carte audio

Cartea are un format de calitate, cu coperte cartonate și pagini lucioase, legate bine. De asemenea, la finalul cărții găsiți atașat un CD audio cu povestea lecturată de scriitorul Spiridon Vangheli și actorul Petru Hadârcă, produs de către Radio Moldova, în anul 2014.

Împărăția lui Ciuboțel, de Spiridon Vangheli - Editura Doxologia Carte audio

Mulțumesc Editurii Doxologia pentru această carte. Pentru mai multe detalii despre Împărăția lui Ciuboțel, consultați site-ul editurii.

Cartea poate fi cumpărată și de pe librarie.net, libris.ro.
Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor
libhumanitas.ro editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Fii primul care lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.