Vizitând site-urile editurilor românești, am creat o listă de cărți pentru copii, cu tema Crăciunului, care sunt publicate de puțin timp, sau vor fi publicate în curând în această iarnă. Cărțile pentru copii de Crăciun se regăsesc online, însă o bună parte dintre ele se vor lansa la Târgul Internațional Gaudeamus 2018 (14 – 18 noiembrie), apoi vor fi disponibile în librării și online. Așa că faceți-vă lista de cadouri de pe acum.
Cărțile sunt potrivite copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 9 ani, care așteaptă cu sufletul la gură Sărbătoarea Crăciunului, ideale pentru cadourile ce vor fi puse sub brad, sau dăruite acestora înainte cu ceva vreme pentru a intra în spiritul Crăciunului așa cum se cuvine: cu povești calde despre ceea ce înseamnă cu adevărat această sărbătoare de iarnă, cu multă imaginație și umor, precum și cu ilustrații frumoase, care vor încânta privirile și sufletul tuturor din casă.
Lista de Crăciun conține 25 de cărți ale editurilor românești: Cartea Copiilor, Univers Enciclopedic Junior, Curtea Veche, Nemira, DPH, Baroque Books, Humanitas Junior, Litera, Univers, PandoraM.
1. Cadoul perfect, de Stella J. Jones și Caroline Pedler – Editura Univers Enciclopedic Junior
Billy şi Bella sunt cei mai buni prieteni. Fiecare dintre ei ar face absolut orice ca să-l vadă fericit pe celălalt. Dar ce se va întâmpla oare dacă, într-o zi, asta înseamnă să renunţe la ceva drag?
O poveste minunată despre ce înseamnă să dăruieşti şi să primeşti, dar mai ales despre prietenia adevărată.
2. Sub steaua magică a Crăciunului, de Annette Moser și Polona Lovsin – Editura Univers Enciclopedic Junior
Veveriţa Lisa, şoricica Mia, vrăbiuţa Cipi şi iepuraşul Paulică au păreri diferite în această privinţă: Crăciunul înseamnă cadouri? Mâncare bună? Sau un brad împodobit?
O carte ilustrată plină de farmec despre adevărata semnificaţie a Crăciunului.
Unde o găsiți online? Pe librarie.net, carturesti.ro, libris.ro
3. Cel mai frumos Crăciun, de Michael Engler și Martina Matos – Editura Univers Enciclopedic
Mai erau doar câteva zile până la Crăciun, când familia Şoricescu a primit o scrisoare ciudată, cu timbre străine şi cu multe ştampile. Scrisoarea era de la mătuşa Iozefina, care cu mulţi ani în urmă emigrase în America unde ajunsese o artistă celebră. Acum dorea să-şi viziteze familia de Crăciun. Dar cum putea să o mulţumească familia ei, care era atât de săracă?
Recenzia cărții cu imagini din interior, este aici.
4. Ollie și renul lui Moș Crăciun, de Nicola Killen – Editura Humanitas Junior
O poveste încântătoare despre noaptea magică de Ajun…
Ollie și renul lui Moș Crăciun este o aventură fantastică cu Moș Crăciun, reni, clinchet de clopoței, multă zăpadă pufoasă și inocența unei fetițe de-o șchioapă numită Ollie.
5. 24 de povești de citit înainte de Crăciun, de Brigitte Weninger și Eve Tharlet – Editura Nemi
O nouă carte scrisă de Brigitte Weninger și ilustrată de Eve Tharlet, cele care au creat seria de cărți pentru copii cu Iepurașul Matei, despre care am scris aici.
24 de povești de citit înainte de Crăciun, pline de emoție și care vor transforma așteptarea nopții magice într-o tradiție pentru întreaga familie.
Unde o găsiți online? Pe libhumanitas.ro, nemira.ro, carturesti.ro, libris.ro
6. Poveste muzicală de Crăciun, de Cristina Andone, Adriana Gheorghe, Sebastian Oprița și Thea Olteanu – Editura Nemi
Cristina Andone, autoarea seriei „Povesti din Padurea Muzicala”, reînvie în Poveste muzicală de Crăciun magia poveștilor de Crăciun cu trei povești minunate: „Uvertura fulgilor curioși”, „Când vine Moșul?” si „Dimineața de Crăciun”.
Unde o găsiți online? Pe carturesti.ro, nemira.ro, libris.ro
7. Eu și Moș Crăciun, de Matt Haig și Chris Mould – Editura Nemi
De la autorul bestseller-urilor, Un băiat numit Crăciun și Fetița care a salvat Crăciunul, Matt Haig continuă cea mai îndrăgită serie de povești de Crăciun pentru copii cu această carte, Eu și Moș Crăciun.
Când gelosul Iepuraș de Paște și armata lui de iepuri atacă Elfhelm pentru a opri Crăciunul, e rândul Ameliei să-și ajute noua familie și pitorescul sat de elfi ca să păstreze viu spiritul Crăciunului, înainte să fie prea târziu.
Recenzia o găsiți, aici.
Unde o găsiți online? Pe libhumanitas.ro, librarie.net, carturesti.ro, libris.ro, nemira.ro.
8. Crăciunul perfect al Emei, de Ioana Chicet-Macoveiciuc și Lavinia Trifan – Editura DPH
Cine este Măcăciun? Ce face Ema în Ajunul Crăciunului împreună cu părinții? Toate le aflați citind această minunată poveste pentru bebeluși și preșcolari.
Crăciunul perfect al Emei are format board book, cu pagini integral cartonate.
Unde o găsiți online? Pe libris.ro, carturesti.ro
9. Crăciun minunat cu familia Maus, de Hans-Christian Schmidt și Marina Kramer – Editura DPH
Familia Maus se pregățește temeinic de sărbătoarea Crăciunului cu colinde, fursecuri și brad împodobit. Vizita la târgul de Crăciun nu lipsește!
Crăciun minunat cu familia Maus cuprinde trei povestioare frumoase pentru întreaga familie, pline de magia sărbătorilor. Coperta este cartonată și buretată.
Unde o găsiți online? Pe edituradph.ro, librarie.net, carturesti.ro, libris.ro
10. Mesajul păsărilor către inimile copiilor, de Kate Westerlund și Feridun Oral – Editura DPH
Mesajul păsărilor către inimile copiilor este o poveste caldă și calmă despre răspândirea unui mesaj de pace și bunătate în lume, pentru toți copiii.
Ilustrațiile sunt minunate și ele. O carte minunată, acum tradusă și în limba română.
Recenzia o găsiți aici, pe blog.
11. O șoaptă în zăpadă, de Kate Westerlund și Feridun Oral – Editura DPH
Scrisă într-un mod amuzant și magnific ilustrată, aceasta este o poveste încântătoare despre încredere, speranță și magia specifică Crăciunului. O șoaptă în zăpadă este povestea perfectă de Crăciun!
Unde o găsiți online? Pe edituradph.ro, libhumanitas.ro, libris.ro, carturesti.ro
12. Emoție de Crăciun, de Kate Westerlund și Eve Tharlet
Împărțind, dăruim, iar să dăruiești este adevărata esență a Crăciunului!
Emoție de Crăciun este o minunată poveste înduioșătoare este despre a dărui, a împărți și a ajuta dorințele să devină realitate.
13. Domnul Zăpadă, de Kate Westerlund și Eve Tharlet – Editura DPH
Domnul zăpadă este o poveste despre dorințele unei fetițe timide și ale unei pisicuțe făcute din zăpadă dau viață unei povești gingașe și liniștitoare în care se leagă prietenii minunate.
14. Tilda Șoricela. Un miracol de Crăciun, de Andreas H. Schmachtl – Editura DPH
Tilda Șoricela – Un miracol de Crăciun ne-o prezintă pe Tilda, micuța șoricică albă de la biserică, iubește cântecele și i-ar plăcea tare mult să cânte și ea în corul bisericii. Tilda are o idee minunată, care transformă o seară de Crăciun într-una de neuitat.
Unde o găsiți online? Pe edituradph.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro
15. Lunus Plinus şi miracolul Crăciunului, de Andreea Micu și Alina Maria Mărgulescu – Editura Baroque Books & Arts
Oare Moşul reuşeşte să le împartă cadouri tuturor într-o singură seară?
Îndemnat de curiozitate şi dornic de aventură, Lunus Plinus, însoţit de prietenul său Lunel, se hotărăşte să îl viziteze personal pe Moş Crăciun, în casa lui de la Polul Nord, pentru a descoperi Miracolul Crăciunului.
Lunus Plinus şi miracolul Crăciunului este o carte mult așteptată, superb ilustrată de Alina Maria Mărgulescu. Despre Lunus Plinus și Andrei în Țara lui Faci ce Vrei am scris aici.
Unde o găsiți online? Pe , carturesti.ro, libris.ro
16. Crăiasa Zăpezii, de Hans Christian – Andersen, cu ilustrații de Vladyslav Yerko – Litera Mică
O minunată ediție a celebrei povești scrise de Hans Christian Andersen, despre călătoria fascinantă și plină de peripeții a unei fetițe, călătorie menită să-l aducă înapoi alături de ea pe Kay, cel mai bun prieten.
Despre cartea Crăiasa Zăpezii, ilustrată de Christian Birmingham, de la Editura Arthur, am scris aici.
17. Crăciun fericit, bunicule!, de Michael Morpurgo și Jim Field – Editura Litera Mică
În fiecare an de Crăciun, Mia și familia ei citesc împreună scrisoarea pe care bunicul a scris-o cândva pentru ea. Printre amintirile din copilaria Miei se strecoară îngrijorarea bunicului că lumea pe care o iubesc amândoi se află în primejdie și speranța sinceră că viitorul ei depinde de acțiunile lor bune. O poveste plină de duioșie, în spiritul Crăciunului, despre minunatele daruri ale planetei noastre și despre grija pe care trebuie să o avem pentru viitorul ei și al nostru.
18. Scrisori din Laponia, de Victoria Pătrașcu și Karda Zenkő – Editura Univers
Când tocmai se pregătește să pună stăpânire pe lume, Baba Iarnă constată că are inundație. Din cauza poluării, se topesc ghețarii, e apă peste tot, iar Iarna nu poate poate veni în aceste condiții. Iar dacă nu e Iarnă, nu poate veni nici Moș Crăciun, iar fără el… ce grozăvie, cine mai aduce cadouri copiilor care le așteaptă?
O frumoasă poveste de Crăciun despre puterea lui împreună, dar și despre cât de important e să avem grijă de copaci, de iarbă, de aer și de noi.
Unde o găsiți online? Pe libris.ro, carturesti.ro
19. Zăpardul și alte povești albe, de Alec Blenche și Karda Zenkő – Editura Univers
Zăpardul și alte povești albe este mai mult decât un volum de povești de iarnă: este o stare de spirit. Este sentimentul de acasă, este amintirea sobei calde din casa bunicii, a mirosului plăcintei cu mere și a liniștii nopților împodobite cu zăpadă.
O carte cu povești albe pentru suflete albe, visată de creatorul lui Erus pentru oamenii mari și mici ca să se bucure și mai mult de iarnă.
Unde o găsiți online? Pe libris.ro, librarie.net, libhumanitas.ro, carturesti.ro
20. Țup. Salvatoarea iernii, de Alex Donovici și Stela Damaschin-Popa
Ohoho, așteptam cu mare nerăbdare continuarea poveștii cu mica ciocârlie Țup. Primul volum, e drept, m-a făcut să plâng la o anumită parte a poveștii. Poate și acesta este unul din motivele pentru care mi-a plăcut atât de mult.
Și iată, volumul doi! Țup. Salvatoarea iernii – Povestea despre un pui de ciocârlie ager la minte, un melc sprinten, cu cochilia plină de cărți, și o bufniță vegetariană, care salvează împreună pădurea și aduc iarna. Însă dincolo de povestea frumoasă a acestui miracol, scrisă într-un limbaj fermecător și ilustrată cu ingeniozitate, cartea este o lecție despre prietenie și toleranță.
21. O iarnă de povești, de Cristina Donovici, Alex Donovici și Annabella Orosz
O iarnă de povești este o carte pentru copii cu personaje deosebite: fulgi de nea care visează să se topească în palma unui copil, îngeri salvați din zăpadă de fetițe, copii plecați în căutarea lui Moș Nicolae, elfi care ne dăruiesc Crăciunul.
22. Pettson și Findus. Petrecerea de Crăciun a lui Pettson, de Sven Nordqvist – Pandora M
Mai este doar o zi până când e Ajunul Crăciunului și există multe de făcut, dar dezastrul se abate asupra lui Pettson, când acesta își luxează glezna. Cum pot sărbători Crăciunul acum – fără brad, șuncă, chifteluțe sau turtă dulce? Fără niciuna dintre acestea, Findus și Pettson sunt aproape de a renunța să mai sărbătorească Crăciunul, când dintr-o dată cineva bate la ușă…
Petrecerea de Crăciun a lui Pettson este despre lucrurile mărunte care contează în viață și bucuria de a dărui.
Despre filmele și desenele animate cu Pettson și Findus, am scris aici.
Unde o găsiți online? Pe libris.ro, emag.ro, carturesti.ro
23. Povestea primelor daruri de Crăciun, de Axel Hambraeus, cu ilustrații de Agnes Keszeg – Editura Cartea Copiilor
Cum poţi să explici cel mai bine unui copil de ce se oferă cadouri în preajma sărbătorilor de iarnă? Scriitorul suedez Axel Hambraeus a reuşit, pornind de la tema biblică, să vorbească pe înţelesul copiilor despre cât de importante sunt bunătatea, compasiunea şi dorinţa de a-l ajuta pe celălalt.
24. Ninsoarea din vis, de Eric Carle – Editura Cartea Copiilor
„Ninsoarea din vis” este o carte-jucărie despre generozitate și spiritul Crăciunului creată de Eric Carle în stilul său consacrat: o poveste simplã și tandră, ilustrații strălucitoare realizate prin colaj și surprize ascunse în paginile decupate special pentru degetele micilor cititori.
Unde o găsiți online? Pe libhumanitas.ro, librarie.net, libris.ro, carturesti.ro
25. Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey, de Susan Wojciechowski și P.J. Lynch
Jonathan Toomey este cel mai bun cioplitor în lemn din vale. Dar este întotdeauna posac și morocănos. Zâmbește rareori și nu râde niciodată. Nimeni nu știe că o batistă de dantelă, o păturică albă de copil și o schiță în cărbune a unei femei care ține în brațe un prunc nou-născut zac părăsite într-un sertar pe care Jonathan Toomey nu-l deschide niciodată. Dar într-o zi de început de iarnă, văduva McDowell împreună cu băiețelul ei, Thomas, îi bat la ușă cu o rugăminte pe care numai el le-o poate îndeplini.
Lista fiind lungă, cu siguranță veți găsi ceva potrivit pentru fiecare copil în parte. Voi ce alte cărți cu tema Crăciunului ați descoperit?
Fii primul care lasă un comentariu