Aliona Bereghici este ilustratoare și designer din Republica Moldova. Realizează lucrări de artă și ilustrează cărți pentru copii. Din biblioteca copiilor mei nu puteau lipsi cărți ilustrate de ea, astfel că, până acum le avem pe acestea, trei la număr: Ursul păcălit de vulpe, Fata babei și fata moșneagului și Coronița.
În urma unei discuții cu Aliona Bereghici am aflat mai multe detalii despre Ursul păcălit de vulpe – de unde a apărut ideea ilustrării acestei cărți; care sunt temerile și presiunile din viața de ilustrator, ce activități face Aliona în timpul liber și ce o inspiră atunci când ilustrează. Veți descoperi și voi o femeie frumoasă, talentată și hotărâtă când vine vorba să-și pună ideile în aplicare.
Întrebările interviului sunt acestea. A ieșit ceva frumos!
1. Mentalitatea de a avea un stil recognoscibil pare să creeze presiune asupra ilustratorilor. Simți vreo presiune în acest sens? Cum definești stilul unui ilustrator?
Dacă ai nimerit în vreo agenție, care vrea să ai alt stil, sau să-ți creezi un stil, ca să poți primi comenzi, atunci e presiune enormă. Dar dacă continui ceea ce faci, s-ar putea ca stilul personal să apară, nu din necesitate dar să vină de la sine, prin consecvență. Stilul e ceea ce dezvolți în timp, lucrând foarte mult și rămânând pe drumul tău, chiar dacă admiri alte stiluri.
2. Cum ți-ai construit stilul? Ce te inspiră?
Nu cred că îl construiam după un plan anume. E felul în care am ilustrat/pictat încă în universitate, doar că în timp, ceea ce ținea de ilustrația pentru copii, îmi dădea o altă emoție și formele deveneau mai pufoase poate. Mă inspiră orice. Formele, contrastul de umbre și lumini, și mai ales sunetele, nu cum s-ar crede că anume culorile ne inspiră. Nu. Și desigur ceea ce observ în jur, ca filosofie de viață, sau ca simplă observație vizuală.
3. Cum îți alegi proiectele? Refuzi vreun proiect?
Le aleg după teme și dacă mă regăsesc în ele. Da, desigur că refuz unele proiecte, pentru că nu poți să faci ce nu-ți place, doar pentru că vei fi plătit.
4. Sunt ilustratori care se tem să ilustreze oameni, chipuri… Ai vreo temere de acest fel?
Nu am ilustrat animale până prin 2011 și apoi am zis să fac un urs păcălit de vulpe, altfel. Și nesiguranța în a desena animale a devenit un atu. Temeri nu am, pentru că accept să fac doar ce îmi dă emoție sau din ce pot învăța ceva. Am avut diferite proiecte fiind și designer vreo 10 ani și cred că a devenit obișnuință să iau în piept un soi de provocări (deși cuvântul e prea războinic pentru ilustrație).
5. De cât timp ilustrezi cărți pentru copii? Ce te-a atras înspre ilustrarea acestor cărți?
Am făcut prima carte la facultate ca lucrare de curs, și. deși nu era pentru copii, am înțeles atunci că îmi place să ilustrez cărți. Povestea lor spusă de tine prin imagini. Îi înțeleg perfect pe regizori din unghiul ăsta de vedere. Apoi după ideea unui coleg am început să ilustrez prim 2008 “Fata Babei si Fata Moșneagului” și iarăși am rămas surprinsă de emoțiile de bine pe care le aveam la întâlnirea cu textul. Criza din 2008-2009 ne-a făcut pe mulți să ne regândim existența. Am ales să fac numai ce-mi place, cu riscuri de rigoare. Deci cred că în cap le ilustrez de la vreo 3 ani, iar în realitate din 2008 – până atunci făceam mai mult pictură în ulei și grafică de calculator.
6. Până în acest moment ai ilustrat două povești scrise de Ion Creangă. Mai există în plan ilustrarea unei alte povești de-a lui Creangă?
Nu știu, nu am avut așa gând, dar cine știe. Creangă e moldovean și eu îi înțeleg hazul. “Ursul păcălit de vulpe” nu a prea entusiasmat pe mulți la faza de proiect în fașă. Se pare că eu insistent am crezut în el și încă l-am și scos din tipar în perioada de carantină. Am vrut să văd ce poate cartea mea într-o perioadă când cărțile nu se vând aproape deloc. E o experiență foarte importantă pentru mine. Am înțeles că am energie să fac pe cont propriu orice carte îmi doresc.
7. Cum a apărut ideea de a ilustra povestea Ursul păcălit de vulpe?
Eram deja angajată la o agenție londoneză în 2011, de unde normal, comenzile nu curgeau gârlă, și m-am aventurat să fac ceva pe cont propriu ca să mă simt bine. Am început cu ilustrația unde vulpea mănâncă peștele cu furculiță și cuțit. Făceam instinctiv ilustrații pentru un portofoliu cât mai bun, asta mi se cerea și de către agenție. Ursul păcălit de vulpe nu a fost gândit să fie carte. Eu mă descopeream pe mine și în vreo cinci ani am terminat cartea. Și tot nu credeam s-o fac pentru tipar. Dar a venit timpul ei potrivit. Mă bucur că a apărut în pandemie. Îmi place când nu mă copleșesc laudele, pentru că astfel văd bine drumul.
8. Care este cea mai dragă poveste citită în copilărie?
Erau tare multe, mai ales că mi le citea tata în fiecare seară aproape. Și poezii, multe tare. Dar nu vreau să zic una preferată pentru că nu o am. Pentru mine ilustrațiile și textele auzite atunci erau ca un caleidoscop, care amesteca litere și imagini la un loc.
9. Care este cea mai mare provocare cu care te confrunți în această meserie de ilustrator?
“Acel moment când”…clientul crede că știe mai bine cum trebuie să arate imaginea, nefiind nici măcar art director. Asta nu că mi-ar atinge egoul, doar omoară proiectul din start.
10. Cum îți petreci timpul liber?
Ca toată lumea – plimbări, cafele, filme, călătorii. Dar fără viață mondenă. Asta e rețeța mea perfectă.
11. Un gând de final pentru cititorii acestui blog de cărți pentru copii…
Bucurați-vă de cei ce vă aduc în dar cărți, de cei ce vă citesc din ele. Asta vă va face deosebiți în viață.
Îi mulțumesc frumos Alionei pentru amabilitatea de a răspunde tuturor întrebărilor mele și, bineînțeles, pentru timpul prețios acordat acestui interviu.
Pe Aliona Bereghici o puteți urmări pe rețeaua de socializare Facebook, aici. Imaginea de copertă a acestui articol a fost preluată de pe pagina ei personală.
Cartea scrisă de Ion Creangă și ilustrată de Aliona Bereghici, Ursul păcălit de vulpe, este disponibilă acum în România, exclusiv pe librăria online a acestui blog, Book Style/Shop, dedicată cărților pentru copii. Cartea se găsește cu autograful Alionei, în stoc limitat, aici. Despre carte și motivația de a o aduce în România, am scris într-un articol, aici.
Update 2023. Cartea Ursul păcălit de vulpe se poate cumpăra de pe shop-ul Alionei Bereghici.
Ilustrațiile create de ea se regăsesc și pe cărți poștale. Crede ferm că astfel împrăștie frumosul indirect cu ajutorul oamenilor. Le găsiți, de asemenea, pe Book Style/Shop în categoria cărți poștale Aliona Bereghici.
Fii primul care lasă un comentariu