Este ziua noastră, a copiilor de pretutindeni. La mulți ani, nouă, celor mici și celor mari, celor cu mintea matură dar cu sufletul de copil! Haideți să facem o listă cu cărțile preferate pentru această zi frumoasă de 1 iunie.
Dacă se regăsesc în biblioteca voastră, e un moment propice să vă relaxați, citind în cel mai confortabil colț al camerei sau în parcul plin de verdeață pe o păturică, alături de o limonadă rece. Este ziua noastră. Să o sărbătorim cum se cuvine! Cititul face bine.
Alice în țara minunilor – Lewis Carroll
Pornind pe urmele unui iepure alb, Alice dă peste o vizuină ce duce direct în lumea extraordinară din Țara Minunilor, locul de începere al unei minunate aventuri. Nu durează mult până se trezește că participă la o petrecere cu ceai destul de neconvențională și la un joc de crochet cu reguli cel puțin ciudate.
Puteți descoperi cele 3 versiuni ale poveștii: versiunea completă în limba engleză de la Editura Penguin, versiunea Disney de la Editura Litera Junior și cea repovestită de Emma Chichester Clark pe care o găsiți la Editura Nemi. Mai multe detalii, despre ediția Disney, aici.
Hendrik de Mol și Planeta de Aur – K.J. Mecklenfeld
Hendrik de Mol și Planeta de aur, apărută la Editura Univers, este povestea unui băiețel care renunță la orice teamă în ceea ce se va numi aventura vieții sale, scrisă de autorul olandez de origine română, K.J. Mecklenfeld.
Dacă vă plac la nebunie și jucăriile voastre din copilărie, atunci eroii de pluș al acestor aventuri minunate vor fi pe placul vostru, negreșit. Mai multe detalii, aici.
Povestiri din Cartea junglei de Rudyard Kipling
Așa încep aventurile lui Mowgli, puiul de om crescut printre lupi și animalele junglei. Maxime Rovere ne propune o nouă adaptare, care, fidelă textului original al lui Rudyard Kipling, ne apropie de povestea integrală a lui Mowgli, dar și a lui Baloo, Bagheera și Shere Khan. Mai multe detalii, aici.
Cronicile din Narnia – C.S. Lewis
Cronicile din Narnia (în engleză The Chronicles of Narnia) este un ciclu de romane scris de C. S. Lewis. Tema principală este destinul unui tărâm numit Narnia, în care se intră inițial printr-un șifonier. În Narnia unele animale pot vorbi, deoarece acolo trăiesc făpturi mitice iar magia este un lucru obișnuit.
Harry Potter – J.K. Rowling
Cărțile tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind un tânăr vrăjitor numit Harry Potter, alături de prietenii lui Ron Weasley și Hermione Granger. Povestea se desfășoară în cea mai mare parte la Hogwarts, Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii, o școală pentru tinerii vrăjitori și magicieni.
Punctul central al poveștii îl reprezintă conflictul dintre Harry și întunecatul vrăjitor Cap-de-Mort, care i-a ucis pe părinții lui Harry în misiunea sa de a cuceri lumea vrăjitoriei. Mai multe detalii, aici.
Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane – Kate DiCamillo
Kate DiCamillo ne poartă într-o călătorie extraordinară, din adâncul oceanului până în plasa unui pescar, din vârful unei grămezi de gunoi până în tabăra unor vagabonzi, de la căpătâiul unui copil suferind până pe străzile aglomerate din Memphis.
Şi așa, de-a lungul întregii călătorii, devenim martorii unui adevărat miracol: până şi o inimă dintre cele care se pot sparge foarte uşor poate învăţa să iubească, să piardă şi apoi să iubească din nou. – Editura Arthur
Flora şi Ulise. Aventurile iluminate – Kate DiCamillo
Flora e o cinică. Sau, cel puţin, aşa susține. Întâlnirea cu Ulise, puiul de veveriţă care scrie poezii şi poate zbura, îi sporeşte încrederea în şansele de salvare a lumii şi îi mai arată ceva ce Flora încă nu aflase: prietenia are sens. – Editura Arthur
Hobbitul – Carte ilustrată – J.R.R. Tolkien
Bilbo Baggins este un hobbit care se bucură de o viaţă confortabilă, lipsită de mari ambiţii şi care arareori face drumuri mai lungi decât cele până în cămara lui, din căsuța aflată în coasta Măgurii.
Viaţa lui calmă este deranjată de apariţia vrăjitorului Gandalf şi a treisprezece gnomi. Aceştia vor să-l ia cu ei într-o aventură “într-acolo şi din nou înapoi”, căci au un plan cum să fure comoara lui Smaug, un dragon uriaş şi extrem de periculos. Mai multe detalii, aici.
Anne of Green Gables – L.M. Montgomery
Anna Shirley este o orfană de doar 11 ani și este trimisă din greșeală la ferma unei familii din Insula Edward. Anne trebuie să se folosească de toată inteligența și farmecul ei să îi convingă pe Matthew și pe Marilla Cuthbert să nu o mai trimită înapoi la orfelinat, deși cei doi așteptau inițial, sosirea unui băiat voinic care să-i ajute cu treburile gospodărești.
Update 04.03.2018: A apărut cartea tradusă în limba română la editura Sophia sau Predania (pe librăriile online apar cele două edituri, nu îmi dau seama care este de fapt cea bună), cu titlul Anne. Casa cu frontoane verzi.
Regatul de gheață – Disney
Când iarna veșnică se așterne peste regatul Arendelle, Anna pornește într-o călătorie extraordinară în căutarea surorii ei, Elsa. Vor reuși Anna și noii săi prieteni să învingă vraja înghețului și să salveze regatul?
Winnie și Wilbur. Winnie Baba-Cloanța – Valerie Thomas și Korky Paul
Winnie Baba-Cloanța își duce veacul într-o casă neagră ca tăciunele. Fotoliile sunt negre, scările sunt negre, podelele sunt negre și ele, până și ușile sunt tot negre. Problema e că Wilbur, cotoiul lui Winnie, e negru și el.
Winnie va trebui să facă o vrajă sau două, ca să fie sigură că o să-l vadă pe Wilbur pe oriunde s-ar tolăni… – Editura Arthur
Cele mai frumoase povești de Frații Grimm – Carte ilustrată
Volumul de față, însoțit de ilustrații încântătoare, reunește cele mai frumoase povești de Frații Grimm, care vă poartă într‑un univers fascinant, în care se împletesc deopotrivă visul, magia și suspansul. Mai multe detalii, aici.
Sper să vă încânte lista de cărți pentru copii. Spor la citit și la mulți ani, încă o dată, tuturor copiilor!
Fii primul care lasă un comentariu