Lista ilustratorilor români, candidați ai Premiilor ALMA 2019 - Premiul Memorial Astrid Lindgren

Lista ilustratorilor români, candidați ai Premiului ALMA 2019 – Premiul Memorial Astrid Lindgren

Pentru a onora amintirea scriitoarei Astrid Lindgren și a promova interesul pentru literatura pentru copii și tineri din întreaga lume, guvernul suedez a fondat, în numele acesteia, un premiu internațional, Premiul Memorial Astrid Lindgren.

Premiul Memorial Astrid Lindgren este acordat în fiecare an, fiind unul dintre cele mai mari premii internaționale pentru literatura de copii și tineri din lume. Totalul premiului indică faptul că cititul în rândul copiilor și al adolescenților este extrem de importantă. Premiul este, de asemenea, destinat să inspire orice persoană implicată în literatura pentru copii.

Lista ilustratorilor români, candidați ai Premiilor ALMA 2019 - Premiul Memorial Astrid Lindgren

Premiul este acordat autorilor, ilustratorilor, povestitorilor orali și promotorilor de lectură. Premiul poate fi acordat unuia sau mai multor laureați, indiferent de limbă sau naționalitate.

Anul 2019 aduce în atenția noastră o listă de 246 de candidați din 64 de țări, o listă asemenea unei mine de aur pentru oricine este interesat de literatura de copii și adolescenți.

Lista candidaților a fost prezentată în 11 octombrie 2018 la Festivalul de Carte Frankfurt (Frankfurt Book Fair), de către unul dintre jurații ALMA, Boel Westin.

Câștigătorul va fi anunțat în data de 2 Aprilie 2019.

Ilustratorii români aflați pe această listă a candidaților cu care ne mândrim, sunt: Silviu BăiaşAndrea Kürti și Cristiana Radu.

SILVIU BĂIAȘ face parte dintr-o generație de artiști consacrați în anii 1970 în România, fiind un gravor și ilustrator apreciat într-o perioadă complicată din punct de vedere politic.

Ilustratii Silviu Baias, candidat Premiul ALMA 2019

ANDREA KURTI este ilustratoare independentă cu sediul în Cluj-Napoca. Înainte de a-și da seama că dorește să ilustreze cărți pentru copii, a lucrat ca designer de haine pentru copii și designer de costume pentru teatre. Mai multe despre Andrea și munca sa, găsiți pe site-ul kurtiandi.com.

Kürti Andrea - ilustratii carte copii

Kürti Andrea - ilustratii carte copii

CRISTIANA RADU este ilustratoare independentă cu sediul în București. Este dependentă de desen, pisici și ciocolată. Ea vede desenul ca o modalitate de explorare a poveștilor și iubește să ilustreze cărți pentru copii. De asemenea, ține cu mare plăcere ateliere de lucru pentru ilustrarea cărților și arte vizuale pentru copii de toate vârstele. Mai multe detalii despre Cristiana Radu și munca ei, găsiți pe site-ul cristianaradu.com.

Cristiana Radu, ilustratie Luli și Căsuța din copac, de Iulia Iordan - Editura Cartea Copiilor 2016

Cristiana Radu, ilustratie Luli și Căsuța din copac, de Iulia Iordan – Editura Cartea Copiilor 2016

Cristiana Radu - ilustratie De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură, de Adina Rosetti - Editura Curtea Veche 2016

Cristiana Radu – ilustratie De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?, de Adina Rosetti – Editura Curtea Veche 2016

Lista candidaților din alte țări continuă cu Quentin Blake (ilustrator), Michael Foreman (autor/ilustrator), Shirley Hughes (autor/ilustrator), Oliver Jeffers (autor/ilustrator), Michael Morpurgo (autor), Patrick Ness (autor), Chris Riddell (ilustrator), Katherine Rundell (autor), Peter Sís (ilustrator), Eric Carle (autor/ilustrator), Kate DiCamillo (autor), Thé Tjong-Khing (ilustrator), Cornelia Funke(autor/ilustrator), Janosch (autor/ilustrator), Jon Klassen (autor/ilustrator) și mulți alții, care merită laude pentru ceea ce fac pentru literatura de copii și tineri cititori.

Update: Câștigătorul Premiului ALMA este scriitorul belgian Bart Moeyaert. Juriul l-a recompensat pe Moeyaert pentru „limbajul său literar comprimat și muzical”, precum și pentru capacitatea sa de a „pune relații complexe sub lupă”, fără a „trage linii fine între bine și rău”.

Sursa informațiilor despre Premiul ALMA: www.alma.se
Sursa informațiilor despre:
Andrea Kürti – kurtiandi.com,
Cristiana Radu – cristianaradu.com

Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor
libhumanitas.ro editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Fii primul care lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.