Sirenele urlă. Oamenii ţipă. Directoarea e înmărmurită. Cineva a plătit cu viaţa.
E vorba de o crimă, un accident tragic sau doar de nişte părinţi care se poartă necivilizat?
Spunem minciuni, mici și nevinovate. Sau asta dorim noi să credem în momentul în care le-am gândit. Ce se întâmplă când toate aceste minciunele se transformã într-o minciună și mai mare, când totul ia amploare și trebuie să mințim în continuare pentru a ne susține povestea?
Cât de mult rău pot provoca câteva minciuni nevinovate putem afla din romanul, Marile minciuni nevinovate, de Liane Moriarty, apărută la Editura Trei în colecția Fiction Connection.
O problemă cu care se confruntă în continuare numeroase femei este violența domestică sau conjugală, un subiect intens dezbătut. Nu contează religia, nivelul educației sau vârsta. Cel puțin nu pentru soțul bătăuş. Nu contează motivul, care de cele mai multe ori nici nu se regăsește în ecuație, pentru femeia lovită. Contează doar ea si copiii săi, care cu siguranță nu vor fi fericiți sau nu vor crește în cel mai grozav mediu, acceptând situația.
Gândurile femeilor sunt împărţite în acele momente în care sunt puse în fața situației. Pentru unele e importantă păstrarea intactă a reputației si a imaginii fericite a familiilor lor. Pentru altele, familia este pusă pe primul loc. Sunt dispuse să suporte bătaia de dragul familiei, pentru a le ‘oferi’ un tată copiilor, însă copiii aceia când vor crește mari vor prefera să fi avut parte de liniște, cu o mamă fericită, departe de orice rău.
Nu sunt în măsură să judec ignoranța și naivitatea acestor femei nefericite, însă tăcerea și micile minciuni ‘nevinovate’ ascunse în motivarea unei noi vânătăi, doar împachetează relația lor cu un ambalaj frumos, cu fundiță roșie pe care, poate, l-ar dori si alte femei.
Femeia în cauză trebuie să știe ca nici măcar ea nu ar trebui să dorească un asemenea cadou, iar situația se va agrava în pofida promisiunilor soțului că nu se va mai repeta, acesta fiind obișnuit să fie iertat de fiecare dată.
Un astfel de subiect se regăsește în romanul lui Liane Moriarty, împreună cu multe alte probleme actuale, precum comportamentul de bullying la școală, vieți date peste cap cu rețeta binecunoscută – adolescenți, băutură, distracție, persoane nepotrivite, anturaj, apoi modul în care percep copiii separarea părinților, precum și idei despre ce înseamnă să fii părinte.
„Băieţii fuseseră dintotdeauna motivul pentru care rămăsese, dar acum, pentru prima oară, ei erau motivul pentru care pleca. Lăsase violenţa să devină o parte firească a vieţii lor. În ultimii cinci ani, Celeste devenise insensibilă şi îngăduitoare faţă de violenţă, ceea ce îi permitea să riposteze şi uneori chiar să lovească ea prima. Zgâria, lovea cu picioarele şi pălmuia. De parcă ar fi fost normal. Nu-i plăcea, dar asta făcea. Dacă rămânea, aceasta era moştenirea pe care le-o lăsa băieţilor ei.” – fragment Marile minciuni nevinovate, Liane Moriarty, Editura Trei
HBO va lansa în 2017, serialul Big Little Lies, care are la bază acest roman al lui Liane Moriarty. În rolurile principale sunt Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern, Alexander Skarsgård, Adam Scott, James Tupper și Zoë Kravitz.
Liane Moriarty vă este cunoscută și pentru romanul, Secretul soțului, tot de la Editura Trei, o altă poveste cu un subiect interesant.
La Editura Trei a apărut și traducerea pentru What Alice Forgot (Am uitat să fim fericiți) în colecția Fiction Connection.
Detalii carte – Marile minciuni nevinovate
Autor: Liane Moriarty
Editura: Trei
Nr. de pagini: 536
ISBN: 978-606-719-325-1
Titlul original: Big Little Lies
Limba originală: engleză
Traducere şi note de: Mariana Piroteală
Anul apariţiei: 2015
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă
Fii primul care lasă un comentariu