Matilda - Miss Honey - Roald Dahl - Quentin Blake

Matilda, de Roald Dahl. Rezumat carte

Matilda este eroina cãrții cu același nume, scrisă de Roald Dahl. Cartea a fost publicată în anul 1988.

Matilda, este o fetiță genială, cum rar s-a mai întâlnit. A învățat să citească de la vârsta de 3 ani. Este pasionată de lectură, însă are o problemă mare: familia sa mediocră. Părinții nu sunt tare grijulii. Nu se interesează nici măcar de siguranța și binele ei, darămite să mai aducem în discuție educația fetei.

Tatăl ei, domnul Wormwoods, ar discuta mai degrabă toată ziua despre muncă și despre afacerile sale jalnice prin care încearcă să-și păcălească clienții să cumpere mașini la mâna a doua. Fratele său își admiră tatăl, iar mama sa este adepta televizorului și a coaforului. De altfel, toată famila sa preferă să se uite la emisiuni TV în defavoarea cititului unei cărți.

Matilda - Roald Dahl - Ilustratii Quentin Blake

De cele mai multe ori pedepsele Matildei constau în privarea de a mai citi cărți în camera ei, cărți împrumutate de la bibliotecă,bineînțeles, pentru că mama sa cumpără doar reviste în casă, din păcate. Așadar, cărțile citite sunt de la biblioteca orașului, unde doamna Phelps (bibliotecara) îi recomandă o listă variată de cărți, chiar și din cele mai avansate.



Având parte de o astfel de familie, Matilda încearcă să le dea o lecție părinților săi de fiecare dată când aceștia se comportă urât cu ea. Astfel că, pune la cale 3 (trei) farse pentru tatăl ei: îi lipește pălăria de cap, deghizează papagalul vecinului într-o fantomă ca să îl sperie și încurcă uleiul de păr cu care se dă acesta în fiecare dimineață în fața oglinzii cu vopseaua de decolorare a părului care este a mamei sale.

Toată familia are o supriză nu tocmai plăcută când tatăl apare în fața lor cu părul blond. Da. Blond! Un afacerist vopsit ici colo cu o nuanță blondă.

Matilda începe să meargă la școală. Încă din prima zi de școală, domnișoara Honey, educatoarea sa, își dă seama de cât de inteligentă este micuța Matilda. Se duce chiar și la directoarea Trunchbull, să-i ceară ajutorul să o transfere pe fetiță într-o clasă mai avansată, însă nu obține nimic cu această vizită. Același rezultat îl obține mergând și la părinții Matildei.

Matilda - Trunchbull - Roald Dahl - Quentin Blake

Între timp, micuța pasionată de lectură se împrietenește cu Lavender. Acestea o întâlnesc pe Hortensia, care le povestește despre toate lucrurile oribile pe care le face copiilor această directoare Trunchbull. Se pare că au văzut-o într-o zi apucând-o de păr pe Amanda, colega lor, și apoi ar fi împins-o pe terenul de joacă, doar pentru că nu îi suporta codițele împletite.

În altă zi chiar a forțat un copil pe nume Bruce Bogtrotter să mănânce un tort întreg. Nimeni nu are curaj să se încurce cu directoarea. E înspăimântătoare.

Matilda Roald Dahl - rezumat carte

Lavender decide să îi facă o farsă directoarei în timpul unei vizite la clasă. A adus la școală o salamandră găsită în grădina casei, pe care i-o pune în paharul cu apă aflat pe catedră. Din păcate, tot Matilda este învinovățită pentru această farsă și din cauza supărării și a privirii fixate pe Trunchbull, Matilda reușește să miște paharul cu apă cu ajutorul puterii minții și acesta se răstoarnă pe directoare.

Matilda Roald Dahl - rezumat carte - directoarea Trunchbull

După cursuri, Matilda îi povestește educatoarei Honey ce s-a întâmplat, apoi îi face o demonstrație din nou, a nou-nouței sale puteri. Domnișoara Honey o invită pe Matilda în căsuța sa umilă pentru a povesti pe îndelete cele văzute. Se pare că educatoarea este o femeie săracă.

Honey îi povestește Matildei despre trecutul său. După ce mama sa a murit, mătușa ei i-a amărât viața, ba chiar o suspectează de moartea mamei sale și de furtul banilor care i se cuveneau. Și de parcă nu erau suficiente toate aceste detalii care o surprind pe Matilda, mătușa educatoarei este chiar Trunchbull.

Matilda decide să o ajute pe Honey cu ajutorul puterii sale dobândite de curând, așa că începe să exerseze din ce în ce mai mult până când reușește să țină în control acest dar și să o pună la respect pe directoarea cea rea.

Matilda - Casuta Miss Honey - Roald Dahl - Quentin Blake

Trunchbull face o nouă vizită clasei lui Honey, moment oportun pentru ca Matilda să-ți pună în practică planul. Trunchbull vorbește agresiv din nou cu elevii până când sunetul unei bucăți de cretă o întrerupe. Creta scrie singură pe tablă un mesaj suprinzător prin care i se cere lui Trunchbull să îi returneze lui Honey toate lucrurile furate și să dispară cât mai departe. Trunchbull încremenește de groaza mesajului și de gândul fantomei care scrie la tablă.

În curând aflăm că directoarea a ascultat de instrucțiunile Matildei. Honey se mută înapoi în vechea sa casă și începe să ducă o viață liniștită și decentă din nou. Dar lucrurile nu se opresc aici. Părinții Matildei se pregătesc să plece în trombă de acasă.

Au de gând să se mute tocmai în Spania pentru a scăpa de denunțurile unor clienți de ai tatălui ei. Fetița nu dorește acest lucru și fuge acasă la Honey.

Până la urmă Honey nu a trebuit să insiste foarte mult ca Matilda să rămână cu ea. Practic au lăsat-o cu educatoarea fără să le mai pese de ea. Dar nicio problemă. Doar Matilda și domnișoara Honey au avut de câștigat. Fata a rămas pe mâini bune și au trăit fericite și inteligente amândouă până la adânci bătrâneți.

Citiți integral cartea – chiar vă recomand să faceți acest lucru, este minunată!

Puteți cumpăra online cartea de pe editura-arthur.ro, librarie.net, libris.rocarturesti.ro, emag.ro.

De asemenea există cartea audio, în limba engleză, care vă poate ajuta pe voi cei care doriți parcurgerea rapidă a cărții, și în același timp să exersați și limba engleză.

Cartea audio in limba engleză o găsiți pe books-express.ro, libris.ro.

Puteți găsi și o recenzie a cărții Matilda – Roald Dahl, pe blog, aici.

Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor
libhumanitas.ro editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina Păun

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Acest articol are 13 Comentarii
 1. Sandu Răspude

  iti multumesc mi-a fost de ajutor

 2. Denisa Mihaela Răspude

  Mulțumesc din suflet, Mădălina.Mi-a fost de mare folos …!

 3. Dragos Răspude

  Multumesc, e foarte bun!

 4. denisa Răspude

  Multumesc MADALINA

  • Mădălina Răspude

   Yey, ma bucur că vă este de folos ceea ce am scris. Lecturi plăcute!

 5. Matty Răspude

  Vă mulțumesc pentru acest rezumat bine detaliat și de folos. Chiar m-a ajutat!

 6. Alexandra Răspude

  Îți mulțumesc din suflet! 5 stele🥰

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.