Matilda este eroina cãrții cu același nume, scrisă de Roald Dahl, apărută la editura Arthur. Este o fetițã genialã, care citeşte încă de la vârsta de 3 anișori.
În casă gãseşte doar reviste de ale mamei şi chiar dacă le cere părinților cărți de literatură aceasta nu este luată în seamă, ba chiar este considerată o pacoste care pierde vremea citind în loc să se uite la televizor împreună cu familia, ca oamenii normali. Astfel cã va descoperi biblioteca orașului, în timp ce părinții nu sunt acasă.
“- Tati, zise ea, poți să-mi cumperi o carte?
– O carte? La ce naiba îți trebuie ție o carte?
– Vreau să citesc, tati.
– Cum, adică, televizorul nu-ți mai place? Avem un televizor grozav cu diagonală de treizeci de centimetri și tu vrei o carte? Ești cam răsfățată, domnișoară!” – Matilda de Roald Dahl, pag. 12, editura Arthur
Tatăl ei e un infractor care se ocupã de afacerea familiei, vânzarea mașinilor, din pricina cãreia povestea va lua o altă turnură.
“Se întâmplă un lucru curios cu părinții. Indiferent cât de nesuferiți și prost-crescuți ar fi copiii lor, ei își închipuie mereu că sunt cei mai grozavi copii din lume. Unii merg chiar și mai departe. Sunt așa de orbiți de adorația pe care i-o poartă copilului încât ajung să-l creadă un geniu.” – Roald Dahl, Matilda, pag. 7, editura Arthur
Tatăl Matildei, însă se simte amenințat de inteligența fetiței și de fiecare dată o ceartă, spunându-i în mod evident cã este doar un copil şi nu are de unde să aibă atât de multe cunoștințe. Astfel încât ignoră orice semn de inteligență al fetei şi își îndreaptă atenția doar asupra fratelui Matildei.
Mama fetei în schimb este o femeie cicãlitoare şi nu tocmai inteligentã.
Nici îngrozitoarea domnișoară Trunchbull, directoarea școlii, care pare să confunde școala cu o armată, nu are o părere mai bună despre micuța pasionată de lecturã, asta tocmai din cauza tatălui care o previne asupra caracterului Matildei.
Într-una din zile tatăl ei o pedepsește cu privarea de lectură a cărților, motivul fiind acela că “orice faptă rea se pedepsește”. Doar atât îi trebuie Matildei, care concepe diverse planuri și farse, pe același principiu, de pedepsire al tatălui, pe care îl consideră nedrept față de clienții săi, dar și pentru modul în care se comportă cu ea, ca fiică.
Noroc cu domnișoara Honey, învățătoarea Matildei, care este încântată de fetiță încă de la primul curs şi cu care va reuși să dezvăluie un secret al tiranei directoare.
Este minunată acea părticică a cărții în care profesoara și fetița stau la povești ca două bune prietene, în casa ei sărăcăcioasă dar plină de farmec de la marginea orășelului.
Finalul este unul neașteptat, însă totul va fi înspre binele Matildei.
Se întâmplă un lucru curios cu părinții. Indiferent cât de nesuferiți și prost-crescuți ar fi copiii lor, ei își închipuie mereu că sunt cei mai grozavi copii din lume spune Roald Dahl. Unii merg chiar și mai departe. Sunt așa de orbiți de adorația pe care i-o poartă copilului încât ajung să-l creadă un geniu.
Lăsând la o parte supranaturalul întâlnit în această carte, Matilda este povestea multor copilași. Deși cartea a fost publicată acum mai bine de 28 ani de către Roald Dahl, ideea la baza căreia stă – neglijența și abandonul copiilor – este de actualitate.
Sunt milioane de familii în lumea aceasta care vor, dar efectiv nu au resursele necesare să-și sprijine copiii să aibă o educație mai bună, și cu siguranță sunt la fel de multe cazurile în care părinții sunt pur și simplu ignoranți, nepăsători de viitorul copiilor lor, copii făcuți în cel mai bun caz doar pentru un ajutor social, o punte către o viață dusă de pe o zi pe alta, la fel de mediocră și ignorantã ca şi ei, părinții, de altfel, iar lucrul acesta din punctul meu de vedere este o crimă – uciderea tuturor șanselor copiilor lor la o viață mult mai bună în care educația te face mare.
Mi-a plăcut și recomand această carte de la editura Arthur tocmai pentru povestea actuală, pentru lejeritatea cu care se citește, pentru acțiunea care te ține în suspans, acțiune în care normalitatea se împletește cu supranaturalul, dar și pentru seriozitatea de care poate da dovadă Matilda, un copil, într-o lume complicată a adulților.
Citiți integral cartea – chiar vă recomand să faceți acest lucru, este minunată!
De asemenea există cartea audio, în limba engleză, care vă poate ajuta pe voi cei care doriți parcurgerea rapidă a cărții, și în același timp să exersați și limba engleză.
Pingback: Matilda, de Roald Dahl. Rezumat carte – Book Style
Pingback: Sărbătorim ziua lui Roald Dahl alături de eroii cărților sale – Book Style
MULTUMESC
Pingback: George și miraculosul său medicament, de Roald Dahl – Book Style