Radio Popov și copiii uitați, de Anja Portin - Un tribut adus copiilor uitați, abandonați de către părinți - Editura Humanitas Junior

Radio Popov și copiii uitați, de Anja Portin și ilustrații de Miila Westin – Editura Humanitas Junior

Radio Popov și copiii uitați, de Anja Portin și ilustrații de Miila Westin – Editura Humanitas Junior Votul meu: 5 din 5

Radio Popov și copiii uitați, o carte pentru tinerii cititori (7 ani +), a fost lectura mea de vacanță. Orele de zbor au fost mult, mult mai frumoase alături de Alfred, Amanda, un corb cu personalitate, un pisoi năzbâtios și toți acei copii uitați. Da, uitați, Ați citit bine.

Romanul autoarei Anja Portin este dedicat tuturor copiilor uitați de către familie, cu un subiect dureros de altfel, însă abordat foarte frumos cu multă căldură, suspans, umor savuros și emoție, fără a încărca dureros cititorul. A fost alegerea perfectă pentru zilele de vacanță!

Radio Popov și copiii uitați, de Anja Portin - Editura Humanitas Junior & Harta parentingului modern, de DR. Shefali, editura Bookzone

Cărțile din bagajul de vacanță

Alfred este unul dintre copiii uitați de către părinți. Tatăl său, în grija căruia ar fi trebuit să rămână, este mereu plecat în călătorii misterioase, iar Alfred abia dacă se cunoaște cu el, deși locuiesc sub același acoperiș.

Povestea începe cu unul dintre acele momente când rămâne singur acasă, fără curent, doar la lumina lanternei, fără provizii de mâncare, iar puținul pe care îl mai avea în casă – pâine uscată și castraveți murați, s-a terminat.

A încercat să adoarmă în diverse locuri ale locuinței, apoi într-o noapte a rămas în tăcere, îngândurat, cu frica de ce ar putea urma în viitorul apropiat, pe covorul din fața ușii de la apartament, rugându-se să apară tatăl său. Măcar să nu mai fie singur în casă. De nicăieri, în fața ușii se aud zgomote care trezesc în Alfred o teamă și mai mare, iar imediat după, prin fanta cutiei poștale apare un ziar între filele căruia găsește un sendviș la care nici măcar nu îndrăznea să viseze. Gestul acesta se repetă și în următoarea noapte, când își face curaj să deschidă ușa să afle cine îî aduce mâncare și cel mai important, de ce ar face cineva acest lucru pentru el?

Radio Popov și copiii uitați, de Anja Portin - Un tribut adus copiilor uitați, abandonați de către părinți - Editura Humanitas Junior

După ce face cunoștință cu Amanda, femeia care distribuie noaptea ziare și are grijă de Copiii Uitați, viața lui Alfred se schimbă într-o adevărată aventură de cunoaștere de sine, iar curajul nu-l mai părăsește din momentul în care i-a deschis acesteia ușa, deși clipele de nesiguranță se resimt de fiecare dată când se gândește la situația sa.

Dorința arzătoare de a locui cu cineva care să ÎL VADĂ pe el ca ființă, ca pe un copil care are nevoie de iubire, îngrijire, hrănire, îndrumare și încurajare, și nu în ultimul rând, să nu mai fie singur între pereții locuinței, îl determină să lase puținul pe care îl avea în locuință și să pornescă în pijamale spre o nouă viață, pe scări în jos, în urma Amandei, care vrând-nevrând se vede nevoită să aibă grijă de el, mai mult decât o făcea până acum prin oferirea merelor și a sendvișurilor în cutia poștală.

Acțiunea devine din ce în ce mai captivantă din momentul în care băiatul ajunge acasă la Amanda, o căsuță parcă aflată la Capătul Lumii, după o livadă de mere și află că nu este singurul copil uitat din oraș, iar Amanda ascunde un secret.

Radio Popov și copiii uitați, de Anja Portin - Un tribut adus copiilor uitați, abandonați de către părinți - Editura Humanitas Junior

Aceștia găsesc întâmplător în podul casei un radio, și nu orice radio, ci acel radio original inventat chiar de Alexander Stepanovich Popov (fapt real), iar din acel moment cu ajutorul radioului vor reuși să ajute în continuare copiii uitați, așa cum pot ei mai bine, ca aceștia să nu se mai simtă singuri pe lume: citind, spunându-le rețete cu ingrediente cu prețuri modice, vorbind despre diverse informații de cultură generală și despre cărți cu diverse personaje care au un lucru în comun cu ei – abandonul, sau trăiesc singuri (Harry Potter, Oliver Twist, Pippi Șosețica, Singur pe lume). Cu ajutorul emisiunii de la radio o frumoasă prietenie se leagă între ei, formând o mică comunitate, sau poate chiar o mare familie.

Dar, vă spuneam că Amanda are un secret. La fel și tatăl lui Alfred…și profesorul de la școală se comportă ciudat și…oare ce se va întâmpla atunci când tatăl său va descoperi că Alfred nu este acasă? Sau își va da seama măcar că acesta lipsește?

Radio Popov și copiii uitați, de Anja Portin - Un tribut adus copiilor uitați, abandonați de către părinți - Editura Humanitas Junior

Personajul Alfred este vocea tuturor copiilor care sunt sau se simt abandonați de către cei dragi, iar povestea în sine nu este despre cât de roz este viața, ci din contră – este despre viața trăită cu diverse greutăți ale vieții care nu ar trebui să apese pe umerii celor mici, iar mesajul autoarei Anja Portin pentru cei care se află într-o astfel de situație este următorul: NU SUNT SINGURI – cumva, acolo undeva în lumea largă există cineva căruia îi pasă de fiecare dintre ei, acel cineva dornic să le ofere iubire, siguranță și căldură, precum Amanda.

Vă recomand cu tot dragul Radio Popov și copiii uitați, roman ilustrat editat de Humanitas Junior. Nu degeaba a primit premiul Finlandia Junior în anul 2020, unul dintre cele mai prestigioase premii acordate titlurilor pentru copii și adolescenți.

Traducerea în limba română din limba finlandeză este realizată de Andreea Niță.

Radio Popov și copiii uitați, de Anja Portin - Un tribut adus copiilor uitați, abandonați de către părinți - Editura Humanitas Junior

Radio Popov și copiii uitați, de Anja Portin - Un tribut adus copiilor uitați, abandonați de către părinți - Editura Humanitas Junior

Ca un ultim gând – cartea aceasta mi-a făcut poftă de mere și de dorința de a citi și alte cărți la fel de frumoase. Ilustrațiile minunate, create de Miila Westin, care abundă în interiorul cărții, mi-au adus aminte de ilustrațiile create de ilustratoarea Ilon Wikland (găsiți diverse titluri ale autoarei Astrid Lidgren ilustrate de ea, traduse în limba română), iar plăcerea lecturii, cursivitatea și modul de a captiva cititorul mi-au adus în gând autoarea K.J. Mecklenfeld, în special de cartea sa – Cartea Miracolelor.

Unde găsiți cartea Radio Popov și copiii uitați? În toate librăriile fizice Humanitas și în cele care comercializează cărți ale acestei edituri, precum și online pe libhumanitas.ro, libris.ro, carturesti.ro, librarie.net.
Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor carturesti.ro%20
editura-arthur.ro%20 editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Fii primul care lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.