Regatul Pernelor Încâlcite. Prinţesa și Creatura Păroasă, de Bogdan Tiberiu Dumitrescu - Editura Humanitas Junior

Regatul Pernelor Încâlcite. Prinţesa și Creatura Păroasă, de Bogdan Tiberiu Dumitrescu – Editura Humanitas Junior

A fost odată ca niciodată un regat îndepărtat, unde Noaptea uită să apară, spre fericirea Zilei și al locuitorilor; cavalerii călăresc ponei cu mult mai multe piciorușe decât prevede natura, iar preocuparea lor zilnică pare a fi descâlcitul pernelor, perne care au ajuns să se încâlcească din cauza încurcăturilor provocate de întârzierile Nopții. De aici și numele “Regatul Pernelor Încâlcite”. Simplu ca bună-ziua, nu?!

Ce nu ați descoperit încă este faptul că, virgulă, copacilor le cresc penele în loc de frunze, iar pernele stau în copaci precum neaua pufoasă din timpul iernii.

Partea aceasta este un background pentru seria Regatul Pernelor Încâlcite, pentru că prima poveste din serie se numește “Prințesa și Creatura Păroasă”, în care veți descoperi importanța adevărului și curajul de a spune lucrurilor pe nume, indiferent dacă acesta este sau nu pe placul cuiva.

În acest regat, Regina își dorește să aibă o fetiță cu păr bălai și cârlionțat, însă are parte nu de una, ci de două fetițe, cu ajutorul unei poțiuni magice pe care o vrăjitoare începătoare a creat-o, necitind toate instrucțiunile din cartea de vrăji.

Apropo, domnișoara vrăjitoare a fugit dintr-un muzeu și apare din dulapul cu făină al bucătăriei regale după ce un gândăcel vorbitor, asemenea celui din povestea Pinochio, o invită prin cântecul său încântător – perfect normal, nu?! Asta spuneam și eu citind povestea. Mai departe…

Cele două fetițe se numesc Edna, cea cu păr bălai și Eca, fetița-supriză, cea cu păr brunet și un dar special – dar de care regatul se cam teme uneori, pentru că simțul mirosului are de suferit.

Eca îmi amintește de prințesa Ella (cartea Ella fermecată/Ella Enchanted, de Gail Carson Levine) pentru faptul că este vrăjită să spună mereu adevărul, dar și de Alice (Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carroll) pentru curajul de a înfrunta pe cineva, spunând adevărul chiar dacă nu este întotdeauna ceea ce dorim să auzim.

Regatul Pernelor Încâlcite. Prinţesa și Creatura Păroasă, de Bogdan Tiberiu Dumitrescu - Editura Humanitas Junior

Mai târziu, în poveste apare o creatură uriașă, păroasă și egocentristă. Nimeni nu reușeste să o doboare, nici măcar cei mai buni cavaleri din regat, însă cineva cu simțul umorului și adevărul în sânge pare că are destul curaj să o facă. Eh, asta trebuie să descoperiți singuri citind cartea alături de copii.

Adela Maria Calistru este cea care a creionat regatul imaginat de Bogdan Tiberiu Dumitrescu, atât de frumos și de bogat în detalii. Îmi plac expresivitatea personajelor – în special al reginei, mai întâi lipsită de vlagă pentru că și-a pierdut orice speranță de a mai avea copii, ca mai apoi, încrederea să îi apară pe chip în momentul în care află că ar exista totuși o soluție pentru ca acest lucru să se întâmple; apoi detaliile, micile detalii care împreună cu textul ne ajută să cunoaștem mai bine povestea.

Lumea pernelor încâlcite mi se pare plină de umor, sarcasm și non-sens, că tot vorbeam mai sus de Alice în Țara Minunilor, un stil îmbrățișat de Lewis Carroll și regăsit în multe multe cântece și poezii pentru copii din literatura engleză. Detaliile date de Bogdan Tiberiu Dumitrescu în poveste despre gândăcelul cântător, vrăjitoarea care apare din senin în poveste, creatura păroasă narcisistă, până și ideea regatului cu acele perne încâlcite, toate mă duc spre ideea de non-sens, de un amalgam de lucruri care te zăpăcesc, care se leagă până la urmă ca niște zale de lanț, te fac să te miri, să râzi și să te întrebi de unde i-au venit toate aceste idei autorului?

Mi-a plăcut povestea, este ca o gură de aer în literatura pentru copii de la noi și aici mă refer la partea aceea în care tindem ca părinți să credem că orice poveste citită în ziua de azi copiilor noștri ar trebui să fie doar cu înțelesuri pe față, cu povețe repetate de n ori în n paragrafe pentru ei, să fim siguri că au înțeles ideea, că altfel nu e literatură bună, uitând că o carte faină pentru ei, citită cu drag este aceea nostimă, jucăușă, interactivă care îi invită să o mai deschidă din nou, poate chiar în aceeași zi, chiar și fără mult sens (meaning), fără un mesaj anume transmis copiilor.

Și totuși, cum vă spuneam, copiii au de învățat din această carte despre curaj și importanța adevărului, pe lângă doza de amuzament.

Este potrivită pentru 5 ani plus, de citit chiar și seara, doar să vă puneți mai devreme în pat, căci are text mai lung. Noi am împărțit povestea să ne ajungă în două seri. În a treia seară am luat-o de la capăt.

Unde găsiți cartea? În toate librăriile fizice Humanitas sau librăriile din orașul vostru, sau pe site-urile librăriilor libhumanitas.ro, carturesti.ro, libris.ro, librarie.net
Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor carturesti.ro%20
editura-arthur.ro%20 editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Fii primul care lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.