Rosie Revere, fetița inginer - Andrea Beaty și David Roberts.. Editura Pandora M ISBN: 978-606-978-051-0

Rosie Revere, fetița inginer – Andrea Beaty și David Roberts. O poveste dedicată celor care-și urmează pasiunea cu perseverență

Rosie Revere, fetița inginer – Andrea Beaty și David Roberts. O poveste dedicată celor care-și urmează pasiunea cu perseverență Votul meu: 4.5 din 5

Andrea Beaty și ilustratorul David Roberts au creat împreună povestea lui Rosie Revere, o fetiță de clasa a doua, care visează, încă de când era foarte mică, să devină un mare inginer.

Dacă în timpul zilei Rosie este foarte tăcută, în timpul nopții aceasta născocește tot felul de invenții din diverse materiale aruncate la coș. Pentru alții sunt pur și simplu niște vechituri, dar pentru Rosie sunt o sursă de inspirație.

Din păcate fetița nu are curaj să-și mai arate invențiile nimănui, deoarece acum ceva vreme unchiul Fred, muncitor la zoo, a râs de ea și de pălăria creată special pentru el. Pălăria din brânză urât mirositoare urma să fie folosită de unchiul său cu scopul de a-l proteja de pitoni. De teamă să nu mai dea greș, și-a promis că nu o să se mai ocupe de invenții, iar visul său de a fi mare inginer a început să se dizolve.

Rosie Revere, fetița inginer - Andrea Beaty și David Roberts.. Editura Pandora M ISBN: 978-606-978-051-0

Într-o zi, apare în vizită stră-strămătușa ei Rose, care o va învăța să nu se mai teamă de greșeli. În viață trebuie să te bucuri de orice rezultat, fie el și cel mai mic, iar apoi să clădești treptat ceva mai bun, până când ești mulțumit de munca depusă, pentru că numai cine nu muncește, nu greșește!

Andrea Beaty și David Roberts, echipa autor-ilustrator din spatele clasicei Iggy Peck, micul arhitect, au conceput încă o poveste minunată și plină de haz dedicată celor care-și urmează pasiunea cu perseverență.

Rosie Revere, fetița inginer - Andrea Beaty și David Roberts.. Editura Pandora M ISBN: 978-606-978-051-0

Rosie Revere, fetița inginer este prima carte publicată în România, care a fost citită în Stația Spațială Internațională, de către astronautul NASA, Kate Rubins.

Povestioara este plină de mesaje pozitive despre perseverență, teama de eșec și visuri mărețe, iar personajul principal este unul feminim de acestă dată. În interiorul cărții sunt enunțate câteva fapte istorice din aviație în care femeile au participat cu onoare și mândrie – Elisabeth Thible, Amelia Earhart, Lynn Rippelmeyer, E. Lillian Todd, Bessie Coleman, Harriet Quimby.

Rosie Revere, fetița inginer - Andrea Beaty și David Roberts.. Editura Pandora M ISBN: 978-606-978-051-0

La finalul cărții avem parte de o notă istorică despre femeile care au ajutat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la procurarea hranei pentru soldați și la construirea a milioane de vapoare, tancuri, avioane și dispozitive militare. Toate aceste femei au fost reprezentate în Statele Unite de către Rosie the Riveter, personajul fictiv, cu o eșarfă roșie, al cărui slogan era “putem să o facem!”.

Rosie Revere, fetița inginer este o carte educativă, care ar trebui să se regăsească în lectura oricărui mic cititor. Rosie este un personaj feminim, cum rar ne este dat să întâlnim în cărțile de literatură pentru copii. Ea nu este o prințesă și nici nu visează la prinți pe cai albi. Încearcă prin muncă să-și îndeplinească un vis măreț. Este un exemplu pozitiv pentru toate fetițele, dar și pentru băieței deopotrivă.

Rosie Revere, fetița inginer - Andrea Beaty și David Roberts.. Editura Pandora M ISBN: 978-606-978-051-0

Faptul că unchiul Fred râde de micuța Rosie și nu o încurajează în ceea ce face, mă duce cu gândul la copiii care au visuri mari și nu pot să și le îndeplinească pentru că nu sunt îndrumați și nici încurajați în acea direcție. Copiii au, încă de mici, diverse înclinații spre anumite domenii.

Neil deGrasse, cunoscutul astrofizician, spunea într-unul din discursurile sale că fiecare copil se naște om de știință. Totul începe de când sunt copiii foarte mici. Dorința copilului pentru explorare și experimentare este atât de mare încât acesta trebuie lăsat să facă aceste lucruri. Nu e obiect care să stea la locul său în casă, fără ca, -virgulă copilul să nu-l întoarcă pe toate părțile, să fie interesat de ce face acesta, pentru că asta fac copiii, sunt curioși și dornici să-și însușească cât mai multe cunoștințe.

Copiii aruncă cu pietre în apă, amestecă nisip cu apă, sparg geamuri cu mingea….Se mai întâmplă ca unele acțiuni ale lor să fie distructive, dar hei! Atâta timp cât nu este nimeni în pericol, nu se întâmplă nimic grav. Doar astfel vor învăța din orice acțiune întreprind, și se vor dezvolta. Lăsați copiii să experimenteze, încurajați-i și nu-i certați din orice. Inteligența micuților va avea numai de câștigat. Mai jos puteți urmări discursul lui Neil deGrasse.

Cartea o puteți cumpăra de pe libris.ro, carturesti.ro

Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor Carti romana engleza Harry Potter, carte ilustrata Harry Potter, editie de colectie, cadou Harry Potter carturesti.ro%20
carturesti.ro%20 bookzone.ro%20

Articol scris de Mădălina Păun

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Fii primul care lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.