Sâmbăta când vine Sambo, de Paul Maar - Editura Humanitas Junior

Sâmbăta când vine Sambo, de Paul Maar – Editura Humanitas Junior

Atunci când personajul de film Denis, pericol public (pentru cunoscători) se întâlnește cu Mr. Bean, iar limbajul parcă e desprins din cărțile lui Roald Dahl, rezultă o poveste mai mult decât amuzantă, cu mult sarcasm, despre prietenie. Prietenia hazlie dintre Sambo și Gambrino.

Gambrino Berebum este un domn cam timid, lipsit de fermitate – într-un cuvânt, nesigur. Locuiește într-o cameră din casa doamnei Pătlăgică. Se disprețuiesc reciproc. Domnul Gambrino o consideră o băgăcioasă, pe când madam Pătlăgică se așteaptă de la domnul Gambrino să facă în orice moment vreo trăznaie.

Madam Pătlăgică îi trântește vorbele în față, pe când domnul Gambrino abia îndrăznește să o salute. Nu i-ar spune niciodată ce gândește cu adevărat despre ea. Se teme de ea, dar nici nu ar dori să plece din casa dânsei. Îi place camera lui.

Sâmbăta când vine Sambo, de Paul Maar - Editura Humanitas Junior

Într-o sâmbătă, Gambrino, ieșind la plimbare dă peste un grup de oameni care se hlizesc la o mică creatură puțin cam spurcată la gură. Toți cei prezenți încearcă să ghicească cum s-o numi creatura, iar domnul Gambrino se gândea deja la un joc de cuvinte încă de acasă. Fiind sâmbătă, este normal și logic să-l cheme “Sambo”!

Din acel moment, Sambo se ține scai de Gambrino și timp de o săptămână trec prin diverse peripeții și situații care mai de care mai amuzante și de neimaginat pentru Gambrino. Unde mai punem și faptul că madam Pătlăgică nu știe nici ea ce o așteaptă!

Dacă la început Gambrino încearcă să îl îndepărteze pe acest Sambo, până la finalul șederii sale ajunge să-l îndrăgească și să îl considere mai mult decât un prieten special. Ajunge să se simtă alături de el ca într-o mică familie. Nu se mai simte singur și timid, ci din contră, acum e mult mai încrezător.

Sâmbăta când vine Sambo, de Paul Maar - Editura Humanitas Junior

Jocurile de cuvinte și versurile hazlii ale lui Sambo dau un farmec aparte poveștii, iar prin felul său de a fi, încrezător și prietenos, ajunge cu ușurință către sufletul lui Gambrino, dar și al cititorului. Curând, Sambo este nevoit să plece, dar promite să apară din nou atunci când Gambrino își va dori asta, cu anumite condiții, bineînțeles!

Cartea, Sâmbăta când vine Sambo, este tradusă tare fain de către Alexandru Al. Șahighian.

Ilustrațiile alb-negru sunt create tocmai de autor, Paul Maar.

Cartea este potrivită pentru 8 ani plus. Limbajul este unul mai piperat, asemenea limbajului întâlnit în cărțile lui Roald Dahl și ale lui David Walliams.

Sâmbăta când vine Sambo, de Paul Maar - Editura Humanitas Junior

Sâmbăta când vine Sambo, de Paul Maar - Editura Humanitas Junior

Sâmbăta când vine Sambo, de Paul Maar - Editura Humanitas Junior

Peripețiile și năzbâtiile, în același timp, continuă în cel de-al doilea volum numit Sambo se întoarce, tradus de Cristina Cioabă.

Sâmbăta când vine Sambo, de Paul Maar - Editura Humanitas Junior

Unde găsiți cartea? În toate librăriile fizice care comercializează cărți ale editurii Humanitas Junior și online pe libhumanitas.ro, carturesti.ro, libris.ro, librarie.net
Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor
libhumanitas.ro editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina Păun

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Fii primul care lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.