“Secretul ursulețului Talpă Grea” este o poveste despre dorința de autodepășire a unui pui de urs, care participă la un concurs cu adversari mult mai puternici fizic decât el: un elefant, un leu, un tigru. Miza concursului? Numele de “Talpă Grea” pentru 100 de ani!
Pare o misiune grea, având în vedere adversarii, însă, simpaticul urs este ager la minte, pus pe șotii și mereu dornic să fie cel mai bun. Va putea câștiga micul erou concursul, folosindu-se doar de propria istețime?
Autorul, Constantin Năstase, și-a luat cu bucurie un rol extrem de greu, și anume, rolul de a scrie cărți pentru copii, adresându-se celui mai tânăr public a cărui atenție este cel mai dificil de captat și menținut, după cum spunea și Roald Dahl.
Prima sa carte pentru copii, dintr-o trilogie, a apărut în primăvara acestui an, fiind o surpriză foarte frumoasă pe piața de carte pentru copii. În primul rând pentru talentul scriitoricesc al lui Constantin Năstase, acum în rolul de autor pentru micuții cititori, și în al doilea rând pentru minunatele ilustrații ale Adelinei Maria Calistru, care aduc un vibe extrem de plăcut acestei cărți.
Cartea se adresează copiilor cu vârsta mai mare de 4 ani și este un picture book (carte bazată pe text, cu multe ilustrații).
Dacă doriți să atrageți atenţia unui copil, mai întâi trebuie să îi captați interesul, fapt general valabil, iar când vine vorba de atragerea acestuia spre lectură, cartea “Secretul Ursulețului Talpă Grea” are toate ingredientele necesare pentru a face acest lucru:
▪️ fir narativ interesant
▪️ o poveste ușor de urmărit
▪️ un personaj plăcubil (cui nu-i plac urșii pufoși?! Mie, cu siguranță!), ușor de identificat de către copii ca fiind personajul principal
▪️ limbaj accesibil, antrenant
▪️ o poveste cu tâlc, în acest caz despre istețime și încrederea în sine
▪️ poveste adresată unui public mai larg, în acest caz atât copiilor (4-8 ani) cât și celor care citesc cartea împreună cu copiii: bunici, tătici, mămici, etc.
▪️ subiect interesant, așadar
▪️ ilustrații frumoase, realizate cu talent și bun gust
▪️ calitatea print-ului – copertă cartonată, pagini groase și lucioase
Cartea este bogat ilustrată, invitându-i cu ușurință pe cei mici și foarte mici să pătrundă în lumea ursulețului, aflat la o grădină zoologică.
Singurul minus pe care l-am găsit acestei cărți a fost fontul folosit pentru textul poveștii – și mult prea mare -, însă sunt subiectivă tare când vine vorba de acest aspect.
Ce spune Constantin Năstase despre experiența acestei cărți pentru copii?
“Cum de la o vârstă încolo se spune că redevenim copii, eu unul mi-am intrat de pe acum în rol și, ca să mă obișnuiesc cu ideea, am început să scriu cărți adresate celor mici.
Ilustrația aparține Adelei Maria Calistru, o doamnă talentată cu care am colaborat perfect și pe care o recomand cu căldură.” (sursa: pagina Facebook Constantin Năstase)
Fii primul care lasă un comentariu