Atunci când piața de carte în general este suprasaturată de titluri fără valoare, ca să nu mai vorbim de cărțile pentru copii cu ilustrații fără bun gust, apar astfel de cărți, mici proiecte editoriale gândite să deschidă mințile tuturor, de la mic la mare, cărți despre care poate nici prin gând nu ți-ar fi trecut că te-ar încânta să le studiezi din scoarță-n scoarță.
După succesul avut de editarea poemului Povestea a doi pui de tigru, numiți Ninigra și Aligru, scris de Nina Cassian, având ilustrațiile frumoase create de Karda Zenkő, Editura Frontiera ne aduce în prim-plan cartea Spre Polul Sud, scrisă de naturalistul Emil Racoviță, carte care prezintă povestea expediției belgiene spre Antarctica la sfârșitul secolului XIX, unde echipajul își propunea să petreacă un an de zile pentru a face cercetări științifice.
Textul cărții este preluat din ediția apărută în 1968 la Editura Tineretului, însă este actualizat cu vocabularul cititorilor de astăzi.
Spre Polul Sud este o lectură plăcută, scrisă într-un ritm alert, având un povestitor pe măsură, care te surpinde cu un umor molipsitor. Emil Racoviță scrie frumos, cu un talent de povestitor înnăscut. Naturalistul român nu stăruie asupra momentelor dramatice, care au pus cel mai sigur presiune pe buna dispoziție și buna funcționare a echipajului de-a lungul cercetărilor științifice din Antarctica, ci se concentrează asupra lucrurilor importante care vor prezenta interes pentru publicul larg (nu doar pentru naturaliști) interesat de mediul de viață al ținutului înghețat. Există termeni științifici, însă Racoviță explică pe înțelesul tuturor semnificația lor, de cele mai multe ori.
Cartea are coperta paperback, moale cu supracopertă de tip afiș/poster, iar paginile interioare sunt mate. Sunt inserate ilustrații alb-negru pe alocuri, relevante capitolelor cărții. Textul are un font mare și se întinde pe parcursul a 80 de pagini.
Supracoperta este ingenioasă, care are dublu rol. Pe lângă faptul că este minunată ca protecție a cărții, aceasta poate fi folosită ca afiș, fața interioară cuprinde harta traseului parcurs de nava Belgica și harta Strâmtorii Gerlache, realizată pentru prima dată de echipajul din care făcea parte și Emil Racoviță, precum și fotografiile membrilor echipajului, iar fața exterioară conține un colaj de fotografii de arhivă din timpul expediției.
Cartea conține ilustrații alb-negru, după cum spuneam, foarte interesant create de către Eugen Berlo prin tehnica linogravurii.
Linogravura este o tehnică grafică în care modelul se sapă cu dăltița în linoleum, se acoperă cu cerneală tipografică și apoi se trece prin presa de grafică pentru a imprima modelul pe hârtie.
Vârsta recomandată de mine pentru lecturarea acestei cărți este de 10-12 ani plus, în funcție de preocupările copilului, de natură, științe ale naturii, animale, cultură generală.
Mulțumesc, Editurii Frontiera pentru această carte!
Fii primul care lasă un comentariu