Ultima stație de pe Strada Pieței, Matt de la Peña, Christian Robinson, Editura PandoraM ISBN: 978-606-978-013-8

Ultima stație de pe Strada Pieței, de Matt de la Peña. O poveste despre bunătate și…bunici!

Ultima stație de pe Strada Pieței, de Matt de la Peña. O poveste despre bunătate și…bunici! Votul meu: 4 din 5

Într-o zi de sâmbătă, ca întotdeauna, băiețelul CJ împreună cu bunica pornesc de la biserică înspre ultima stație de pe Strada Pieței cu autobuzul. CJ vede că prietenul său a plecat cu mașina. Afară plouă, iar el și bunica sunt nevoiți să aștepte autobuzul în stație. Astfel că, băiatul începe să îi pună tot felul de întrebări bunicii: ei de ce nu au o mașină? de ce trebuie să aștepte autobuzul pe acea vreme? de ce merg în fiecare sâmbătă în partea cea mai urâtă a orașului, după ce ies de la biserică? de ce el nu are un iPod asemenea băieților din autobuz?

Bunica îi răspunde cald la fiecare întrebare. Orice răspuns al bunicii îl ajută pe CJ să înțeleagă cât este de frumos să aprecieze ceea ce are și să se bucure de fiecare moment. Deși în fiecare sâmbătă au o rutină, aceștia socializează în autobuz, cunosc oameni noi dar păstrează și relațiile de prietenie mai vechi, aud povești de viață și observă diferențele culturale și sociale ale oamenilor întâlniți pe parcursul drumului spre destinația lor: cantina săracilor, unde ajută cu dragă inimă, voluntar.

Ultima stație de pe Strada Pieței, Matt de la Peña, Christian Robinson, Editura PandoraM ISBN: 978-606-978-013-8

Ultima stație de pe Strada Pieței este despre noi, despre societatea în care trăim, despre bunătate, sărăcie, diferențe culturale și sociale, despre legătura puternică dintre bunici și nepoți. O poveste atât de simplă și totuși complexă, din orice unghi ai privi.

Ilustrațiile lui Christian Robinson sunt asemenea unui colaj de momente din timpul unei zile. Poate o să spuneți că acestea sunt plane cu toate acele forme geometrice, că personajele par lipsite de emoție, însă priviți mai bine și veți observa toată acea căldură și emoție pe care ne-o transmit bunica și nepotul CJ.

Sunt suficiente doar câteva cuvinte potrivite si ilustrații simple ca să transmiți un mesaj frumos cititorilor. Nu e nevoie de mai mult.

Ultima stație de pe Strada Pieței, Matt de la Peña, Christian Robinson, Editura PandoraM ISBN: 978-606-978-013-8

Vă aduceți aminte de desenele noastre din copilărie? Acele desene puerile prin care ne exprimam gândurile și sentimentele? Cu câtă grijă ne desenam familia, casa, pisica, cățelul…. Nu erau extraordinare, dar aveau loc de cinste pe frigider, sau lipite cu scotch pe pereții camerei pentru că aveau ceva: inocență și dragoste.

Ultima stație de pe Strada Pieței este o carte pe care orice părinte ar trebui să i-o citească copilului său. Mesajul este unul răsunător, cu semnificații importante, necesare în educația lor. Fericirea constă în lucrurile simple, mărunte și este mult mai important să vedem bunătatea din oameni și partea frumoasă a tot ce ne înconjoară.

Ultima stație de pe Strada Pieței, Matt de la Peña, Christian Robinson, Editura PandoraM ISBN: 978-606-978-013-8

Cartea este câștigătoare a Newbery Medal 2016, Caldecott Honor Book 2016, Coretta Scott King Illustrator Honor Book și Bestseller New York Times.

Puteți urmări și un video bazat pe imaginile din carte.

Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor
editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Fii primul care lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.