cuplu, sarcina, gravida, insarcinata, viitoare mama, papucei bebe

Viitoarea mămică și grijile din timpul sarcinii

Felicitări! Dacă ești o viitoare mămică, cu siguranță ești super fericită dar în același timp grijile și fricile răsar și ele printre gândurile de bucurie. Te vei întreba dacă vei fi o mămică bună, cum vei dori să crească copilul, în ce mediu, îl vei duce la creșă ca să te întorci la muncă mai devreme? Hah și cu grădinița cum faci?

Gândurile se duc tot mai departe pe măsură ce simți mișcările micuțului în burtică, recunoște! Dar de fapt, haide să vorbim puțin despre grijile tale, care ard tot mai tare din momentul în care ai aflat că ești însărcinată:

Cu siguranță, primele 12 săptămâni cuprind și o parte destul de mare de griji. Îți faci mii de gânduri și scenarii care rulează în mintea ta fără încetare, numeri săptămânile și ajungi să nu îți mai pese de stările acelea nemernice de greață, de dimineață, atâta timp cât micuțul e bine în burtică. Ai reușit să creezi mediul necesar pentru dezvoltarea lui bebe.

ecografie bebe, ultrasunet, sarcina

Frica constantă nu dispare, stai liniștită! Până nu îl vezi pe bebe în mâinile tale în sala de nașteri, te vei mai frământa de n ori dacă e totul în regulă cu el. În orice caz, dacă tu vei simți ceva nelalocul său, dă o fugă la medic, oricare ar fi ora din zi sau noapte. Cineva sigur e de gardă dacă nu vrei să îți deranjezi medicul în timpul nopții, doar dacă vrei să faci o ecografie de rutină pentru liniștea ta.

Mișcările sale. Un alt motiv de bucurie și gânduri. În jurul săptămânii 20 – plus minus 2 săptămâni, vei sta cu mâinile tot pe burtica, care e tot mai evidentă, să încerci să detectezi vreo mișcare cât de firavă ar fi ea. Nu te aștepta să îl simți pe bebe ca și când te-ar pocni. Răbdare, urmează și asta mai târziu când o să mai crească și are forța necesară! Atunci sigur o să îl simți și fără să cauți tu activitatea lui de gimnast.

gravide, curs prenatal, lamaze, sarcina

Poate ai prietene sau colege de muncă care îți vor da sfaturi. Nu uita că unele habar nu au despre ce vorbesc iar altele, deși îți vor spune ceva din proprie experiență, vor fi subiective. Încearcă să filtrezi poveștile. Fiecare copil e unic, așadar nu se va potrivi orice pentru tine și bebele tău. Dacă poveștile nu sunt pozitive, retrage-te din discuții. Nu ai nevoie acum de nimic altceva decât să te înconjori de optimism!

Dorm corect noaptea în pat? Dacă ajung pe burtică? De preferat e să stai pe partea stângă, asta indică și medicul pentru o mai bună circulație a ta și a bebe-ului, dar dacă ți-e confortabil să mai schimbi poziția și pe dreapta, fă-o. Dacă e deranjat, te anunță bebe, stai liniștită! Clar, să nu dormi pe burtă, sau dacă te trezești pe spate, schimbă poziția. O să simți probabil o durere în șolduri, înțepenești mai bine zis, când o să încerci să te miști noaptea, în pat. Folosește 2 perne de o parte și de alta a ta, să nu existe riscul de a ajunge pe spate sau pe burtă.

sarcina, mama, bebe, papucei bebe, fetita sau baiat

Spre final, când ajungi în trimestrul trei, te apucă nebunia cu liste de cumpărături, să așezi cuibul, și bineînțeles, ce te macină de multă vreme… travaliul, momentul nașterii, cum îl îngrijești, îl vei putea alăpta?

Pentru aceste gânduri, îți recomand să urmezi un curs prenatal (Lamaze). Dacă se poate să mergi la el cu tot cu soț, ar fi perfect. Oricum, nu îi strică nici lui deloc! Dacă i se oferă și atestat de puericultură, este și mai bine, soțul va avea 10 zile extra de concediu de la muncă, să stea cu tine să te ajute după ce naști. Un ajutor în plus față de mama sau soacra care te vor ajuta. O să ai nevoie de somn și odihnă! Nu refuza ajutorul fără să te gândești de 2, n ori la asta!

gravide, fitness, gimnastica, miscare, exercitii

Dacă ești din Cluj, îți recomand cursul Lamaze de la cuibulberzelor.ro. Tot aici găsești si cursuri de gimnastică prenatală – tocmai ce spuneam de durerile la nivelul bazinului, e foarte util să faci mișcare atâta vreme cât îți recomandă medicul.

Chiar dacă gândurile te mai macină, vorbește cu soțul, e cel mai bun remediu să scapi de ele, comunicați și te vei simți mult mai bine, știind că e alături de tine orice ar fi. Cine e mai potrivit să te asculte decât partenerul tău de viață?! După ce a auzit manifestările tale matinale deasupra chiuvetei, plânsetele din senin, stările de anxietate, e ușor, ce-l mai poate speria în afară de schimbatul scutecelor după toată această perioadă?

mama, maini bebe, nou nascut

Gândește pozitiv și bucură-te de această perioadă frumoasă a vieții tale. După toate acele gânduri negre și grețuri și stări ciudate… gândește-te că la final cineva o sa te strângă cu degețelele lui minuscule de degetul tău în timp ce stă la pieptul tău. El o să te privească și te vei simți cea mai puternică femeie, ca nimeni alta.

Meriți toate felicitările și aprecierile pentru această ființă minunată pe care ai adus-o pe lume! Iar de acum încolo o sa fii “mami”! Și o să urmeze și alte griji, dar de acum le-ai uitat pe celelalte.

Călătoria lui Olle pe schiuri de Elsa Beskow - Editura Cartea Copiilor
libhumanitas.ro editura-arthur.ro%20

Articol scris de Mădălina Păun

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. De la Ilene Cosânzene până la dragoni și înapoi. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul.

Fii primul care lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.