“Oare își poate închipui cineva iarna fără Crăciun?”. Astfel începe această carte frumoasă despre tradiții de sărbători din lumea întreagă.
Pe parcursul a peste 120 de pagini veți descoperi răspunsuri la întrebări precum: când s-a împodobit primul brad de Crăciun, când au apărut brazii artificiali și globurile cu care se împodobesc brazii de Crăciun, ce mâncăruri delicioase se așază pe masă de sărbători, cine l-a ilustrat prima dată pe Moș Crăciun, cum s-a născut piesa de balet Spărgătorul de nuci, unde se mănâncă cozonac de sărbători, de ce unele țări sărbătoresc Crăciunul în ianuarie, de ce nu dormim în noaptea de Revelion? și multe alte curiozități. Toate în această carte frumos ilustrată și bine documentată.
Poate v-ați întrebat de ce creștinii sărbătoresc Crăciunul tocmai în 25 decembrie, sau ce legătură are solstițiul de iarnă cu această sărbătoare. Cu siguranță veți fi curioși să aflați de ce suedezii țin o capră uriașă din paie în piața centrală în prima zi a adventului, sau ce semnificație are pentru acest popor Tomten-ul, un gnom căruia i se vede doar nasul de sub scufia trasă peste ochi.
Ca o mică curiozitate, în această carte Tomten este tradus în limba română cu Tomtar (traducere de Mihaela Fiscutean), iar în titlul cărții Tomten and the Fox, de Astrid Lindgren (carte în curs de apariție la editura Cartea Copiilor) acest cuvânt este tradus cu Tomte (Vulpoiul și Tomtele, traducere de Andreea Caleman).
Citind această carte, o să aflați chiar și adresa exactă a biroului lui Moș Crăciun, din Rovaniemi, acolo unde copiii pot să trimită scrisori. Îl puteți urmări pe Moș Crăciun pe site-ul santatelevision.com, prin intermediul căruia transmite live vești despre cum împachetează cadourile, cum se pregătește de călătoria de Crăciun și multe alte informații interesante pentru copii și nu numai.
Monika Utnik ne oferă prin această carte, Vine Crăciunul!, o incursiune în tradițiile de sărbători din lume, tradiții ale unor țări precum Austria, Germania, Suedia, Mexic, Spania, Polonia, Ucraina, Venezuela, Norvegia, Olanda, Italia, Grecia, SUA, Franța, Islanda, Belgia, Rusia, Brazilia. România nu este menționată în carte, însă aflăm de unde avem tradiția colindelor care vestesc Nașterea Domnului, dar și a renumitei Capre, sau mersul cu Irodul.
Nu este necesară parcurgerea textului de la începutul cărții. Puteți deschide cartea la orice pagină doriți. Puteți începe chiar și cu finalul. Efectul este același: atmosfera de sărbători se instalează puțin câte puțin – ilustrațiile au diverse detalii pe care știu sigur că le veți urmări, textul este frumos scris și tradus, informațiile sunt captivante și nu o să vă opriți din citit.
Traducerea din limba poloneză este realizată de către Mihaela Fiscutean.
Ilustrațiile superbe sunt create de Ewa Poklewska Kazietto, iar caligrafia titlurilor este realizată de Raluca Ilie.
Cum spune Olaf în filmulețul animat, Regatul de Gheață: Sărbători cu Olaf, voi ce tradiții de sărbători aveți în familie?
Fii primul care lasă un comentariu