Ziua în care a fugit somnul, de Victoria Pătrașcu, cu ilustrațiile lui Ágnes Keszeg, ediția Editurii Cartea Copiilor, este una dintre poveștile de noapte bună, pe care o citim cu plăcere, copilului nostru, de fiecare dată.
Victoria Pătrașcu ne spune povestea gemenilor Ana și Alex, care la aniversarea de 4 ani își pun o dorință năstrușnică înainte de a sufla în lumânările tortului: să nu mai doarmă niciodată. Căci la ce folos? Pierd timp prețios cu dormitul, timp în care s-ar juca destul de mult. Însă aceste dorințe sunt ascultate de către domnul Somn, care rămâne dezamăgit și supărat nevoie mare, astfel că pleacă iar copiii rămân fără somn, evident.
Dar asta nu este tot. Oboseala, cucoana nemiloasă, cea care a pus stăpânire și pe adulții care au renunțat la somn, la cântecele de leagăn și la cărțile de povești, ajunge la acești doi copii.
La grădiniță sunt atât de obosiți și încercănați, încât nu mai au poftă de joacă, ceilalți copii se feresc de ei pentru că nu mai sunt distractivi și ajung plângând la bunica Maia, pe care o roagă frumos să aducă Somnul înapoi. Dar oare reușește Maia să facă acest lucru? Cine știe, poate vreo incantație a bunicii ajunge la urechile Somnului, iar cei mici vor reuși să adoarmă! Citiți copiilor și descoperiți împreună importanța somnului pentru copii.
Înainte de a descoperi cartea, Ziua în care a fugit somnul, am citit Oooo poveste de iubire, scrisă de Victoria Pătrașcu. A fost atât de frumoasă povestea, încât, dorința de a citi și alte cărți ale acestei scriitoare a fost și mai mare.
Povestea Somnului care aude că nu este dorit și fuge de supărare este foarte frumos ilustrată de Ágnes Keszeg.
Îmi place enorm povestea și tot ceea ce reușește ea să facă: rezumă atât de frumos copilăria!
Imaginația acestui duo e încântătoare. Victoria Pătrașcu reușește împreună cu Ágnes Keszeg să ne poarte într-o lume plină de culoare și căldură a copilăriei cu jocurile de demult, a casei bunicii, cu carpete și covoare, a mirosului de dulceață făcută în casă și a ceaiului, seara înainte de culcare. Mi-am adus aminte de anii de grădiniță, de jocurile cu elastic, de rațele și vânătorii, de complicitatea fraților, de dorința de a ne juca cât mai mult… câtă inocență!
În plus, sunt tare curioasă dacă acele cărți foarte frumoase, ilustrate de Ágnes Keszeg în șiragul de cărți pentru copii ale Somnului, sunt și cărțile ei preferate: Leul și Pasărea – Marianne Dubuc, Regele tuturor sălbăticiunilor – Maurice Sendak, Lupul cel Mare și Lupul cel Mic – Nadine Brun-Cosme, The Tea Party in the Woods – Akiko Miyakoshi, Tiny Little Fly – Michael Rosen.
Mai multe detalii despre carte, găsiți pe site-ul Editurii Cartea Copiilor, aici.
Fii primul care lasă un comentariu